fallback

Технологиите заплашват 35% от работните места във Великобритания до 20 години

Най-уязвими са длъжностите в администрацията, офис услугите, продажбите, строителството, производството и др.

17:19 | 10.11.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Технологичният напредък заплашва да отнеме работните места на милиони британци през следващите 20 години, показва ново изследване на ефекта на технологиите върху пазара на труда.

Техническият прогрес, автоматизацията и роботиката ще доведат до значителна промяна на трудовия пазар във Великобритания, като 35% от съществуващите работни места там ще бъдат изложени на риск от това да бъдат заменени, според проучването на одиторската фирма Deloitte и Оксфордския университет.

„Напредъкът на технологиите ще направи така че длъжностите, за които са необходими неколкократна обработка, технически и спомагателни услуги, да бъдат заменени от такива, изискващи дигитални, управленски и креативни умения. Тези тенденции отдавна вече са в ход“, се казва в доклада.

Длъжностите във Великобритания, за които се заплаща по-малко от 30 хил. лири на година, се оказват 5 пъти по-застрашени от това да бъдат заменени спрямо длъжностите, получаващи над 100 хил. лири. В Лондон длъжностите под границата от 30 хил. лири пък са 8 пъти по-застрашени.

Въпреки че 35% от съществуващите работни места на Острова са застрашени от автоматизация през следващите 2 десетилетия, за 4 от 10 длъжности има минимален или нулев риск. В английската столица рискът за 30% от работните места от автоматизация е голям, докато 51% от длъжностите не са или са леко застрашени.

Изложени на най-голям риск от автоматизация са длъжностите в областите на администрацията, офис услугите, продажбите, придвижването, строителството и минното дело, производството.

От другата страна са длъжностите в сферите на управлението, финансовите услуги, изчисленията, инженерство и наука, образование, правни услуги, обществени услуги, изкуство, медии и здравеопазване, за които ако въобще има риск, то той е минимален. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:58 | 10.09.22 г.
fallback