fallback

IT секторът у нас се оплака от липсата на специалисти

От бранша поискаха от икономическия министър ускорено издаване на „сини карти” за високообразовани имигранти

20:40 | 21.01.15 г. 23

В момента има голяма липса на специалисти в областта на високите технологии и по тази причина от IT сектора поискаха ускоряване на процедурите по издаване на т.нар. „сини карти” за високообразовани имигранти.

Искането беше отправено по време на среща на бранша с икономическия министър Божидар Лукарски, съобщават от пресцентъра на икономическото министерство.

Издаването на разрешително за работа на специалисти от страни извън ЕС отнема между 6 и 9 месеца и на практика не работи, обясниха от IT сектора у нас. През миналата година са издадени едва две "сини карти" за компютърни специалисти, обясняват още те и предлагат промени в Закона за българското гражданство, които да облекчат процедурата.

Очакванията са издаването на „сини карти” да отнема около месец.

Според Божидар Лукарски обаче това едва ли ще може да бъде осъществено с оглед изискванията за проверка на сигурността. Той предложи Министерството на икономиката да поеме работата по приемането и придвижването на документите на кандидатите между отделните институции.

В момента различните документи се подават в различни ведомства и това затруднява кандидатите.

Представителите на високотехнологичните компании посочиха и още един проблем пред дейността си, а именно пазарни предимства на чуждите компании в сектора, които дава Законът за насърчаване на инвестициите. Украински компании, получили инвеститорски клас А например ползват право за възстановяване на осигуровките, което намалява разходите им с 18 на сто.

Нормативният акт е направен да насърчава инвестициите в отрасли с висока безработица, но не е съобразен с нуждите на сектори, при които има недостиг на работна ръка, са посочили от бранша.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:52 | 13.09.22 г.
fallback