IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia отчете по-висока печалба от очакваното

Слабите резултати в Европа и Северна Америка бяха компенсирани от доброто представяне в Китай

10:32 | 29.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Третият най-голям производител на мрежово оборудване в света Nokia обяви, че ще плати специални дивиденти, след като отчете по-висока от очакваното печалба. От компанията разкриха, че растежът ѝ в Китай компенсира слабото търсене в Европа и Северна Америка, предава Ройтерс.

Финландската компания по-рано този месец получи одобрение от регулаторите да придобие френския си конкурент Alcatel-Lucent за 15,6 млрд. евро, обяви, че очаква да похарчи 900 млн. долара във връзка с това поглъщане до 2018 г. Очаква се сделката да бъде финализирана през първата половина на следващата година. 

Nokia обяви, че ще разпредели около 4 млрд. евро между акционерите си през следващите години.

Оперативната печалба на подразделението за мрежи на Nokia за третото тримесечие достигна 391 млн. евро, или 13,6% от продажбите. Резултатите почти достигнаха 397-те млн. евро, които отчете година по-рано, но са доста над средната прогноза на анализаторите за печалба от 297 млн. евро и 10,2% марж на печалбата според анкета, проведена от Ройтерс.

Миналата година Nokia продаде на Microsoft някоя доминиращия ѝ бизнес с телефони. През август тя се съгласи да продаде и бизнеса си с навигационен софтуер HERE на германски производители на автомобили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още