IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Micron изненада с прогноза за загуба през третото тримесечие

Това се дължи на по-слабото търсене на чипове за персонални компютри

10:44 | 23.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Производителят на чипове Micron Technology прогнозира изненадваща загуба за второто тримесечие, тъй като компанията се бори със слабото търсене на чипове, използвани в персонални компютри, както и с понижаването на средните цени при продажба.

Новината за очакваната първа загуба от повече от две години изпрати цената на акциите на фирмата с 5,7% надолу до 13,78 долара за брой в следборсовата търговия във вторник, предава Ройтерс.

Micron, която произвежда чиповете с памет DRAM и NAND, прогнозира загуба от 5-12 цента на акция и приходи от 2,9-3,2 млрд. долара за текущото тримесечие, което приключва на 5 март.

Средната оценка на анализаторите беше за печалба от 22 цента на акция при приходи от 3,46 млрд. долара според Thomson Reuters I/B/E/S.

“Свидетели сме на перфектната буря”, коментира анализаторът на Wedbush Securities Бетси Ван Хеес. “Имаме сезонно слабо тримесечие. Наблюдаваме по-слабо от очакваното търсене. Сблъскваме се с насрещни ветрове”.

Micron, която се конкурира със Samsung Electronics и SK Hynix, инвестира в своето производство, за да насърчи създаването на чиповете DRAM, които са с по-висок марж на печалбата, и да разработи по-ефективни и по-печеливши 3D NAND.

Компанията за проучвания Gartner твърди, че глобалните продажби на персонални компютри ще спаднат със 7,7% до 73,7 млн. бройки през третото тримесечие, допълвайки, че пускането на Windows 10 е имало минимално въздействие върху продажбите.

Нетната печалба на Micron спадна до 206 млн. долара, или 19 цента на акция, през тримесечието, което приключи на 3 декември, от 1 млрд. долара, или 84 цента на акция, година по-рано. Като се изключат някои елементи, компанията спечели по 24 цента на акция, надминавайки средната оценка на анализаторите за 3,46 млрд. долара.

От началото на годината досега цената на акциите на Micron спадна с около 58% през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още