IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Micron поглъща фалиралия конкурент Elpida

Цената на сделката е около 2,5 млрд. долара, от които 750 млн. ще бъдат платени веднага в брой

20:24 | 02.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Micron поглъща фалиралия конкурент Elpida

Американската компания за производство на чипове Micron иска да поеме изпадналия в несъстоятелност японски конкурент Elpida за около 2,5 млрд. долара. Micron ще плати на кредиторите на японската компания 750 млн. долара в брой и още около 1,75 млрд. долара на вноски до 2019 г., както обявиха в понеделник двете компании след месеци на преговори, цитирани от Ройтерс. 

Със закупуването Micron ще има пазарен дял от около 25% и ще стане вторият по големина производител на чипове динамична памет, използвани преди всичко в персоналните компютри, след пазарния лидер – корейската компания Samsung. Все пак кредиторите, съдът по несъстоятелността в Токио и компетентните органи за защита на конкуренцията одобриха споразумението за покупката.

Още в началото на май имаше слухове за придобиване на Elpida. Micron сега иска да купи за 334 млн. долара и дял от 24% от тайванската компания Rexchip Electronics, в която Elpida вече притежава 65%.

Elpida е последният голям японски производител на чипове за динамична памет и подаде заявление за фалит през февруари. Жестоката конкуренция и трудната икономическа обстановка изхвърлиха компанията от пазара. Както и неговият германски партньор Qimonda, и Elpida  пострада от продължаващата ценова война и свръхкапацитета на пазара. Освен това концернът не успя да се справи с тенденцията към мобилни устройства като таблети, в които са вградени по-малки памети.

С фирмени задължения от 5,6 млрд. долара това бе най-големият срив на японски индустриален концерн. Фалитът отбеляза най-ниската точка в кризата на японската технологична индустрия, която измъчва и звезди като Sony и Sharp.

От Elpida се интересуваха и инвестиционнияъ фонд TPG Capital и корейският конкурент SK Hynix. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още