IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla наема още служители, докато конкурентите ѝ набират сили

Илон Мъск разкри, че сам ще интервюира кандидатите

15:45 | 29.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Преди няколко седмици създателят и ръководител на Tesla Илон Мъск обяви в Twitter, че търси “хардкор софтуерни инженери”, които да работят в Tesla Motors по програмата за автономни автомобили. Имейлът на компанията се препълни. Въпреки че Мъск търси само 100 души, той може да иска да запази останалите неназначени кандидати на една ръка разстояние - на резервната скамейка, пише Wall Street Journal.

Компанията производител на електрически коли, която наскоро показа първия си спортен модел и скоро ще отвори своя фабрика за батерии в Невада, възнамерява да наеме хиляди служители през следващите години.

Tesla не е единственият играч на този пазар. 12-годишната компания се конкурира с нарастващ брой автомобилни производители, които се насочват към Калифорния, търсейки таланти, които да им помогнат да разработят софтуер и други компоненти за задвижването на електрически и автономни превозни средства.

Няколко стартъпа, включително подкрепяната от Китай Faraday Future, Karma Automotive и Atieva също привличат експерти в своите подразделения за електрически коли.

Същевременно установени играчи в индустрията разширяват офисите си в Силициевата долина, инвестирайки в нови начинания, за да се конкурират по-добре с Apple и Google, които също разработват собствени автомобили.

Базираната в Пало Алто Tesla, която вече има 14 000 служители (от 899 в края на 2010 г.), планира да привлече още 4500 души към своя екип само в Калифорния през следващите четири години. В момента компанията има 1500 открити позиции и агресивно ухажва инженери, които да работят по автономните ѝ автомобили.

Тъй като бизнес моделът на автомобилния производител е изграден на основата на прогнозите за експлозивен растеж до края на десетилетието, Мъск трябва да намери служители по-бързо от традиционните създатели на автомобили с по-малки обеми.

Обръщайки се към своите 3,1 млн. последователи в Twitter, Мъск заяви, че “не е задължителен предварителен опит с коли”. Освен това в съобщението му се посочва, че кандидатите трябва да покажат своя работа с код или да изпратят линк към техни продукти.

“Ще интервюирам хората лично”, обясни той в публикацията си, посочвайки, че задачата е с изключително висок приоритет за него.

Говорителят на Tesla обясни, че компанията е място за изключително талантливи софтуерни инженери, а туитът на Мъск е отворил вратата за навлизането на нова вълна от кандидати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още