IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки лошите резултати анализаторите остават оптимисти за Samsung

Компанията остава силно зависима от пазара на смартфони

09:31 | 12.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Най-малко 10 анализатори потвърдиха, че са оптимистично настроени за бъдещето на Samsung Electronics, след като компанията отчете предварителни резултати за четвъртото тримесечие, които не оправдаха очакванията. Експертите смятат, че най-големият производител на смартфони може отбележи ръст от 40% на цената на акциите през предстоящата година, пише Bloomberg.

След три последователни години на спад акциите на южнокорейската компания могат да поскъпнат отново през предстоящите 12 месеца до 1,61 млн. вона - средната оценка на 38 анализатори, анкетирани от Bloomberg. Това отчасти зависи от ходовете на Samsung по отношение на чиповете и дисплеите, които произвежда. Бъдещето на компанията до голяма степен зависи и от това дали тя ще се изкуши да се опита да си върне пазарния дял на свиващия се пазар на смартфони.

Гигантът в сферата на потребителската електроника непрекъснато се бори с голям конкурент като Apple и с китайските брандове Huawei Technologies и Xiaomi, които продават среден клас устройства.

Samsung обяви през миналата седмица финансовите си резултати за четвъртото тримесечие, посочвайки, че печалбата ѝ не е успяла да оправдае очакванията на анализаторите заради забавянето на търсенето на смартфони. И все пак част от експертите са оптимистично настроени.

“Може да има забавяне на загубата на дела на Samsung на пазара на смартфони, след като те преструктурираха бизнеса си и започнаха да предлагат нисък и среден клас модели”, твърди Дохун Лий, анализатор на CIMB Securities Korea. “Акциите все още са евтини, така че не се очаква да падат много под това ниво”.

Корпорацията остава силно зависима от пазара на смартфони, който е най-големият ѝ източник на приходи, тъй като тя е един от ключовите доставчици на компоненти за телефони.

Но продажбите на мобилни устройства на Samsung се насочват към втория си годишен спад, тъй като пазарите узряват, а китайската икономика се забавя.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още