IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung разочарова анализаторите

Резултатите на компанията са поредният знак за влошаването на ситуацията на пазара на смартфони

10:26 | 08.01.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Печалбата на Samsung Electronics не успя да оправдае очакванията на анализаторите, а това е поредният знак, че глобалният пазар на смартфони се забавя. Компанията заяви, че лошите ѝ резултати са свързани с проблеми с доставчиците на дисплеи, чипове и други компоненти, които се използват в мобилните устройства, предава Bloomberg.

Най-големият производител на чипове за памет и дисплеи, който продава елементи на Apple и други марки, обяви резултати за четвъртото тримесечие, които се оказаха под прогнозите на анализаторите, тъй като продажбите не нараснаха значително по време на празничния сезон. Търсенето на смартфони намалява на зрели пазари, а икономиката на Китай се забавя, което оказва натиск върху маржовете на печалба на Samsung.

Притесненията за пазара на смартфони се увеличиха, което накара анализаторите да намалят прогнозите си, а това от своя страна се отрази негативно на производителите на тези устройства, както и на доставчиците на компоненти и онези, които се грижат за сглобяването им.

Акциите на Apple, която прибира по-голяма чат от приходите в индустрията, завършиха борсовата търговия в четвъртък на цена под 100 долара за първи път от повече от година, след като инвестиционни брокерски компании - от UBS до Morgan Stanley, намалиха прогнозите си за продажбите на iPhone.

“Не виждам никакви признаци за възстановяване на търсенето на електронни продукти, което означава, че бизнесът с компоненти ще остане под натиск”, твърди Сон Съп, базиран в Сеул анализатор на HI Investment & Securities. “Ситуацията само се влошава и резултатите за първото тримесечие на годината ще бъдат по-слаби от тези през четвъртото на предходната”. 

Стагниращи продажби

Оперативната печалба на Samsung достигна 6,1 трлн. вона (5 млрд. долара) през трите месеца, завършили през дкември, обяви южнокорейската компания. Средната оценка на анализаторите, анкетирани от Bloomberg, беше за печалба в размер на 6,64 трлн. вона. През тримесечието приходите от продажбите възлазоха на 53 трлн. вона, което е само малка промяна спрямо година по-рано, посочва компанията.

Samsung ще разкрие каква е нетната ѝ печалба и резултатите на част от подразделенията си по-късно този месец. Данните, която тя обяви в четвъртък, се появяват само няколко дни, след като главният ѝ изпълнителен директор Куон О-хъ предупреди за увеличаване на конкуренцията. Samsung не предоставя разбивка на резултатите за печалбата си в предварителния доклад и оставя анализаторите да размишляват как се представя всяко отделно поделение на компанията.

Последна актуализация: 17:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
както често съм казвал, който ценова война вади, от ценова война умира. Разбиха пазара с евтините си гигахерци пък сега се чудят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още