IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung разочарова анализаторите

Резултатите на компанията са поредният знак за влошаването на ситуацията на пазара на смартфони

10:26 | 08.01.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Спадът

Продажбите на смартфони на Samsung се насочват към втория си пореден годишен спад в резултат от голямата конкуренция от страна на Apple при високия клас устройства, както и от китайските Xiaomi и Huawei Technologies в нискобюджетния сегмент.

Но дори и Xiaomi, която беше напълно неизвестна марка и доби огромна популярност, може да не изпълни целта си за продажбата на 80 млн. бройки смартфони през 2015 г., твърдят източници, запознати със случващото се в компанията.

Largan Precision, която получава повече от една четвърт от продажбите си благодарение на Apple, тази седмица обяви, че продажбите ѝ са спаднали с 31% през декември спрямо същия период година по-рано. Catcher Technology очаква слаб растеж през първата половина на годината заради по-слабото търсене на Apple, писа Nikkei.

Въпреки че Samsung успя да увеличи обема на продажбите на своите чипове, цената им спада. Оперативната печалба на бизнеса ѝ с чипове, който допринася най-много за печалбата на компанията, вероятно е нараснала с около 20% до 3,3 трлн. вона през четвъртото тримесечие при приходи за 12,7 трлн. вона, сочи медианната прогноза на шестима анализатори, запитани от Bloomberg News.

Samsung измести фокуса си върху чиповете и дисплеите, опитвайки се да привлече повече външни клиенти, с които да работи, така че да се справи със спада в продажбите на своите собствени телефони и телевизори. Компанията похарчи 15,6 трлн. вона за нов завод за производство на чипове в Южна Корея, като се очаква производството там да стартира през следващата година.
 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
както често съм казвал, който ценова война вади, от ценова война умира. Разбиха пазара с евтините си гигахерци пък сега се чудят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още