IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ: Трета страна може да успее да разбие защитите на iPhone

Това може да сложи край на споровете между Apple и ФБР

08:45 | 22.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американски прокурори заявиха в понеделник, че “трета страна” е представила възможен начин за отварянето на криптирания iPhone, използван от стрелците в Сан Бернардино - разкритие, което може да доведе до бързо прекратяване на конфронтацията между Apple и властите в САЩ, предава Ройтерс.

Федерален съдия в Ривърсайд, Калифорния, късно в понеделник се съгласи с искането на правителството да отложи изслушването, насрочено за вторник, така че ФБР да може да се опита да тества новата технология. Министерството на правосъдието обяви, че съдът ще получи новини за резултатите на 5 април.

До понеделник правителството настояваше, че няма никакъв начин за получаване на достъп до телефона, използван от един от убийците по време на декемврийското нападение в Сан Бернардино, Калифорния, освен да накара Apple да напише нов софтуер, който да свали защитата на паролата.

Съдебно решение от миналия месец твърди, че Apple трябва да създаде въпросния софтуер, но компанията обяви, че няма да стори това, посочвайки, че заповедта е хитрост от страна на правителството в опит да подкопае комютърната сигурност за всички.

Новината в понеделник, гласяща, че трета страна може да помогне за разбиването на защитите на устройството, беше обявена само два дни преди изслушването пред съда и след няколко седмици на разгорещени спорове.

“От чисто техническа гледна точка една от най-слабите места на случая е твърдението, че е необходимо Apple да помогне за отключването на телефона”, твърди Мат Блейз, професор и експерт по компютърна сигурност в Университета на Пенсилвания. “Много от хората в технологичната общност са скептично настроени към това твърдение, особено ако се имат предвид значителните ресурси на правителството.

Бивши прокурори и адокати, подкрепящи Apple, твърдят, че ходът предполага, че Министерството на правосъдието се опасява, че може да загуби съдебната битка или най-малкото ще бъде принудено да признае, че не е опитало по друг начин да разбие телефона.

В изявление министерството посочи само, че има интерес само от това да получи достъп до информацията, ето защо е продължило да изследва алтернативитните начини за това, докато текат съдебните спорове. Властите не разкриха повече информация за новата технология, освен че идва от неправителствена трета страна.

Всичко това може да сложи край на случая без по-големи последици, каквито мнозина прогнозираха. Очакваше се делото да стигне до Върховния съд в САЩ. 

В понеделник при последното продуктово представяне на Apple в централата на компанията в Купертино главният изпълнителен директор Тим Кук стартира медийното събитие  с остро изказване. Мениджърът даде да се разбере, че той и концернът няма да отстъпят в спора за опазване на личните данни, който базираният в Купертино производител води от почти месец с американските власти.  “Apple носи отговорността да защити нашите данни и неприкосновеността на личния ни живот“, заяви още в началото на събитието Кук. „Ние няма да избягаме от тази отговорност“, поясни още директорът на Apple.

Повече по темата - тук!
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още