IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тим Кук: Няма да отстъпим в спора с ФБР

Apple ще се бори с тази съдебна заповед с „пълната строгост на закона“

19:45 | 21.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тим Кук по време на събитието. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тим Кук по време на събитието. Снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на американския технологичен концерн Apple Тим Кук стартира медийното събитие на компанията си в понеделник под надслова „Let us loop you in“ с остро изказване. Кук даде да се разбере, че той и концернът няма да отстъпят в спора за опазване на личните данни, който базираният в Купертино производител води от почти месец с американските власти. 

“Apple носи отговорността да защити нашите данни и неприкосновеността на личния ни живот“, заяви още в началото на събитието Кук.

„Ние няма да избягаме от тази отговорност“, поясни още директорът на Apple.

Коментарите на Кук се случват само ден преди Apple да се яви в съда и да защитава своя отказ да се съобрази със съдебното разпореждане, според което компанията трябва да помогне на ФБР в разкодирането на смартфон, ползван от убития терорист Саид Фарук.

Съдебното разпореждане е част от разследване на ФБР по повод на масовата стрелба през декември 2015 г. в Сан Бернардино, Калифорния, където Фарук и Ташфийн Малик простреляха и убиха 14 души и раниха други 22. Правоохранителните са възстановили iPhone 5S на Фарук, след като той бе убит при полицейската акция, но по никакъв начин не успяват да заобиколят кода, с който са криптирани данните на устройството.

ФБР издейства съдебна заповед за Apple, за да се създаде версия на iOS, която не включва защитните елементи, предотвратяващи груби атаки над паролите, но компанията отказва да се съобрази със заповедта, смятайки, че това е хитрост на държавния орган и застрашава личния живот и сигурността на потребителите.

ФБР настоява, че заповедта няма да мине отвъд този конкретен iPhone, въпреки че Apple смята, че този прецедент е ход, който ще доведе до подобни искания за редица устройства. Директорът на ФБР Джеймс Коми обаче изказа противоречива позиция при изслушването си под клетва в Правната комисия на Сената, където заяви, че това дело би било изходен случай за бъдещи случаи на отключване на смартфони.

Сега Кук даде ясно да се разбере, че Apple ще се бори с тази съдебна заповед с „пълната строгост на закона“. „Дължим го на нашите клиенти и го дължим на нашата страна", заяви Кук. „Ние няма да се откажемот тази отговорност“. 

Повече по темата - тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още