IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Theranos се оказа обект на разследване и от Комисията по ценни книжа

Това е поредното разследване срещу старт-ъп компанията от държавни и федерални институции

16:30 | 19.04.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Елизабет Холмс <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Елизабет Холмс Снимка: архив Ройтерс

Американската компания Theranos обяви, че е обект на разследване от Комисията по ценни книжа и фондови борси (SEC) и прокуратурата в Северна Калифорния, след като преди това стартъпът за кръвни изследвания попадна в центъра на вниманието на федерални и държавни здравни регулатори, коментира Bloomberg.

„Компанията продължава да работи в тясно сътрудничество с регулаторите и осигурява пълно съдействие по всички разследвания“, казва Theranos. Компанията се разследва и от администрацията по храните и лекарствата, центровете за медицински услуги (CMS) и държавните здравни департаменти на Пенсилвания и Калифорния.

Разкритието е поредният етап от зашеметяващия срив на репутацията на компанията, която в един момент се оценяваше на 9 млрд. долара. Главният изпълнителен директор Елизабет Холмс бе определяна като вундеркинд, след като напуска Университета Станфорд, за да основе компанията.

Тя привлече редица медийни похвали заради обещанията да преобърне бизнеса за медицинска диагностика с евтини тестове, използващи само няколко капки кръв. Оттогава насам компанията се разследва от няколко здравни власти и е принудена да се защитава срещу твърденията, че технологията може да не проработи.

В интервю за NBC преди обявяването на разследванията в понеделник Холмс каза, че е „съсипана“, че компанията ѝ не е уловила навреме същестуващите лабораторни проблеми. Тя обеща да коригира проблемите и заяви, че компанията ще оцелее. 

„Предприехме подход тип „Нека да създадем наново цялата лаборатория още, за да сме сигурни, че това няма да се случи отново“, каза Холмс. „Съкрушена съм, че не хванахме и не коригирахме проблемите по-бързо“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още