fallback

НАСА откри 9 планети с възможност за живот

Това е най-големият брой на екзопланети, които са откривани наведнъж

22:22 | 10.05.16 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Телескопът Kepler е открил повече от 100 планети с размерите на Земята, които обикалят около други звезди, съобщи американската космическа агенция НАСА във Вашингтон.

Kepler също така е открил девет малки планети в рамките на така наречената обитаема зона, където условията са благоприятни за наличието на вода в течно състояние и потенциален живот. 

Разбира се, само по себе си това не означава наличието на условия за живот там -  напълно е възможно някои от тези планети постоянно са с една страна към звездите, което ги прави негодни за живот, а други може да се окажат газови гиганти...

Новите находки са част от каталог с 1284 нови планети, открити от телескопа, а откритието надхвърля двукратно предишния рекорд на открити с помощта на този телескоп планети, поясни главният учен на НАСА Елън Стофан. „Това ни дава надежди, че някога някъде там, навън, ще открием звезда, подобна на нашата Земя“.

„Това е най-големият брой на екзопланети, които са откривани наведнъж“, заяви главният автор на анализа Тимъти Мортън от  Princeton University по време на пресконференция в американската столица.

Учените от космическата агенция са обсъдили новите открития в телеконференция във вторник.

Телескопът Kepler, специално предназначен за търсене на екзопланети, беше пуснат е експлоатация през май 2009 г. Устройството постоянно наблюдава звездите в малка област от небето до съзвездието Лебед в търсене на планети, определяйки слабите колебания на яркостта на звездите, когато планетите преминават през определени места. През май 2013 г. телескопът бе изведен от експлоатация, но експертите намериха начин работата му да продължи в рамките на така наречената мисия К2.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:00 | 08.09.22 г.
fallback