fallback

Основните предимства на софтуера с отворен код - качество и сигурност

Той ще даде възможност на администрацията да осъществява по-голям контрол върху качеството на софтуера, който си поръчва

13:06 | 08.07.16 г. 6

Едно от основните предимства на софтуера с отворен код, който вече ще се използва от българската администрация, е неговото качество, заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria ИТ специалистът Божидар Божанов.

По думите му в момента фирмите, които изработват софтуер за държавата, не са държани отговорни за стандарта и качеството на продукта или услугата, която предлагат. В администрацията има твърде малко софтуерни експерти, а част от фирмите неглижират тези процеси, допълва експертът.

Според него е особено важен подходът на писане на софтуера, а с новите промени в Закона за електронното управление всичко това ще бъде видимо. Припомняме, че съгласно новите правила всеки нов софтуер, който администрацията у нас възложи за разработка, ще бъде достъпен за всички.

Тъй като държавата ще плаща за него, тя ще може да определи какво да направи с него, включително да реши да го направи публичен, коментира Божанов.

По думите му идеята е да могат да се преизползват парчета от тези компоненти за други, като е по-полезно да се създаде компонент, който е усъвършенстван.

Отвореният код ще улесни и тези, които ще се занимават с поддръжката на системите, тъй като ще имат яснота предварително с какво точно се заемат, уточни експертът. Така офертите на въпросните фирми ще могат да са съобразени и спрямо качеството.

Освен това сред предимствата се нарежда и фактът, че отвореният код е по-сигурен.

„Това, че не сме видели даден проблем при затворен код, това не означава, че той не съществува“, обясни Божанов. Затворената система не означава по-добро предпазване от атаки според него.

Божанов припомни, че по-голяма част от потребителите не се интересуват от това дали даден софтуер е с отворен код. За крайния потребител няма почти никаква разлика.

Освен изискването за отворен код, законът включва и много други неща. Какви още – можете да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:15 | 06.09.22 г.
fallback