IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Властите в България вече ще работят със софтуер с отворен код

Съгласно новите правила в Закона за електронно управление всеки нов софтуер, който бъде възложен за разработка, ще бъде достъпен за всички

10:36 | 05.07.16 г. 6
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

"По-малко от две години след моята презентация „Oтворен код за правителството“ и близо една година след като станах съветник по електронно управление към вицепремиера (Румяна Бъчварова - бел. ред.), измененията в Закона за електронното управление бяха гласувани и вече са в сила. Промените изискват всеки софтуер, написан за правителството, да бъде с отворен код“, пише софтуерният инженер Божидар Божанов в блог платформата Medium.

В текста си той цитира текста от Закона за електронното управление, като акцентира върху член 58а, съгласно който при изготвянето на технически и функционални задания за обществени поръчки за разработване, надграждане и внедряване на информационни системи и електронни услуги, административните органи трябва да се съобразят с няколко изисквания.

Съгласно закона:

"1. В случаите, когато предметът на поръчката включва разработване на компютърни програми:

а) компютърните програми трябва да отговарят на критериите за софтуер с отворен код;

б) всички авторски и сродни права върху съответните компютърни програми, техният изходен програмен код, дизайнът на интерфейсите и базите данни, чиято разработка е предмет на поръчката, трябва да възникват за възложителя в пълен обем, без ограничения в използването, изменението и разпространението им;

в) за разработка трябва да се използват хранилището и системата за контрол на версиите, поддържани от агенцията съгласно чл. 7в, т. 18“.

Това не означава, че цялата страна преминава на Linux и LibreOffice, нито, че правителството иска Microsoft и Oracle да дадат кода за своите продукти. Съществуващите решения са закупени при условия за лицензиране и те не са засегнати от новите решения, макар че силно се насърчава ползването на решения с отворен код, пише Божанов.

По думите му това означава, че какъвто и софтуер да възложи за създаване правителството, той ще бъде видим и достъпен за всеки.

„В крайна сметка е платен с парите на данъкоплатците и двете страни трябва да могат да го виждат и да се възползват от него“, категоричен е експертът.

Божанов разглежда темата и от гледна точка на сигурността. Според него в миналото основният подход е бил „сигурност чрез неизвестност“, но годините са показали, че той не е най-ефективният, тъй като са разкрити множество уязвимости в сайтове на правителства, които са останали без корекции в продължение на години, само защото договорът е изтекъл. Отварянето на кода показва, че властите у нас са готови да намалят тези инциденти. Освен това идеята е проблемите да се откриват в процес на развитие, а не когато е прекалено късно, уточнява Божанов.

Със самото прилагане на закона е натоварена нова правителствена агенция, която се занимава и със създаването на публичен регистър.

"Фактът, че нещо е вписано в закона, все пак не означава, че е факт. Общността на програмистите трябва да настоява това да бъде изпълнено. В същото време някои компании със сигурност ще се опитат да го заобиколят“, коментира в текста си Божанов. Но в заключение добавя, че според него това е добра стъпка за по-доброто управление на софтуера и посочва, че се надява и други страни да последват нашия „донякъде радикален подход“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 34 rate down comment 0
m a x
преди 7 години
Ако не следва миграция изобщо към отворен код в държавните структури и занапред ще продължават да разчитат на договорите с Майкрософт и пр. -- http://***.government.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0228&n=7724&g= -- значи, каква е новината
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 32 rate down comment 7
studioaa
преди 7 години
На това му казвам, да се простреляш в крака. Ако някой е направил някоя грешка във въпросния софтуер и тя бъде използвана за нанасяне на големи щети на държавата за милиарди както от това, че този проблем бъде решен след пробива. Това ще е като след дъжд качулка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 36 rate down comment 0
vstoykov
преди 7 години
Също така и в други държави има политика да се ползват отворени формати за данни (за да не се заробват гражданите да ползват продукт на определена корпорация).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 35 rate down comment 2
vstoykov
преди 7 години
Това, че в други страни няма подобно законодателство не е вярно.В много държави има политика да се насърчава софтуерът с отворен код.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 36 rate down comment 3
deant
преди 7 години
Дори до някъде отвореният код може да бъде по-сигурен, защото е отворен за преглед и намиране на неточности, грешки и най-важното - ЗАДНИ ВРАТИЧКИ. Сигурността се определя от методите на криптиране, които не са пряко свързани със самия програмен код на продукта. Да не говорим, че масово световно използваните продукти за криптиране са OpenSSL/LibreSSL. Отвореността на кода го прави възможен за портване върху всякакви платформи, а не задължително да трябва да съм си купил Микромек офис или Микромек прозорец, за да мога да си говоря с държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 3
V.At.
преди 7 години
според него това е добра стъпка за по-доброто управление на софтуера и посочва, че се надява и други страни да последват нашия донякъде радикален подход.------------------------------Защо ли другите страни не са се сетили? Как се съгласува това с задължителната информационна сигурност? Писането на софтуер не се изчерпва с правенето на сайтове. Важното е, че ще имаме още една агенция осигуряваща работа на "софтуерни специалисти".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още