IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dropbox се насочва към IPO?

Компанията е провела няколко проучвателни срещи, но не е взела окончателно решение за листване, твърдят източници

10:20 | 16.08.16 г.
<p>
	Главният изпълнителен директор на Dropbox Дрю Хюстън. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на Dropbox Дрю Хюстън. Снимка: архив Ройтерс

Компанията Dropbox, представяща възможности за съхранение на данни, се е срещнала със съветници, за да обсъдят възможността за първично публично предлагане нaй-рано през 2017 г., пише Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати с въпроса.

Ръководството на фирмата е искало да поговори за възможността за листване и за стойността, която компанията може да постигне, ако стане публична. Разговорите са имали проучвателен характер и все още няма окончателно решение за потенциалното IPO, твърдят източниците, които са пожелали анонимност.

Срещите, които според източниците Dropbox е инициирала, са сигнал за промяна в мисленето на главния изпълнителен директор на компанията Дрю Хюстън, който миналата година заяви, че няма планове за скорошно първично публично предлагане.

Говорителката на Dropbox е отказала да коментира въпроса пред Bloomberg.

Въпреки че все още не е печеливша, компанията има положителен паричен поток, посочи Хюстън по време на Bloomberg Technology Conference през юни. По думите на вицепрезидента по продуктите и дизайна Тод Джаксън компанията е генерирала ръст на приходите и има по-добра дисциплина по отношение на разходите.

Около 200 хил. бизнес клиента плащат за продуктите на Dropbox, коментира Хюстън миналия месец. Наскоро компанията добави Adidas към списъка на своите корпоративни клиенти. Според сайта на фирмата в момента тя има 500 млн. регистрирани потребители.

След като се утвърди в сферата на споделянето и съхраняването на файлове, Dropbox се опитва да разшири дейността си в сферата на базираните в облака възможности за съвместна работа. Компанията наскоро добави нови инструменти за сканиране на документи с камерата на смартфон и създаването на нови документи на Microsoft Office с един клик.

Един от най-преките конкуренти на Dropbox – Box Inc., стана публична компания миналата година при оценка от 1,7 млрд. долара, или 29% под стойността, която достигна по време на кръг на частно финансиране шест месеца по-рано.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още