fallback

HP разочарова с новата си прогноза

Компанията очаква по-малка печалба за четвъртото тримесечие заради слабото търсене на продуктите ѝ

09:55 | 25.08.16 г. 12

HP Inc., която продава персонални компютри и принтери, прогнозира печалба за четвъртото фискално тримесечие, която може да се окаже под очакванията на анализаторите. Това се дължи на по-слабото търсене на нейните продукти, пише Bloomberg.

Печалбата от продължаващи операции, като се изключат някои елементи, ще достигне 34-37 цента на акция през текущото тримесечие, обяви HP в изявление. От своя страна анализаторите прогнозират 40 цента на акция.

За третото фискално тримесечие, което завърши на 31 юли, компанията отчете печалба преди определени елементи от 48 цента на акция, надминавайки очакванията на анализаторите за 45 цента на акция, сочат данни, събрани от Bloomberg.

Приходите от продажбите са се свили с 3,8% до 11,9 млрд. долара, докато прогнозата беше за 11,5 млрд. долара.

Главният изпълнителен директор Дион Уaйзлър инвестира във висок клас продукти, за да помогне за насърчаването на рентабилността, докато компанията оперира на зрели пазари, които не растат.

През изминалото тримесечие оперативният марж се е увеличил до 9,4% от 8,1% година по-рано. Миналата година компанията се отдели от Hewlett Packard Enterprise, която се фокусира върху софтуер и хардуер за корпоративни клиенти.

По думите на изпълнителния директор компанията знае, че има още много работа, но екипът се подготвя добре за справянето с това предизвикателство.

Продажбите на персонални системи, включващи компютрите, са достигнали 7,5 млрд. долара, което означава, че не са се променили спрямо година по-рано. Но те бележат спад с 10% спрямо второто тримесечие. Корпоративните продажби са се свили с 3%, докато потребителският бизнес е отбелязал ръст от 8 на сто в подразделението за персонални системи.

Приходите от принтери са спаднали с 14% до 4,4 млрд. долара, в сравнение със спада от 16% през миналото тримесечие.

HP прогнозира, че годишната ѝ печалба, като се изключат някои елементи, ще достигне 1,59 до 1,62 долара на акция. Анализаторите очакват 1,62 долара на акция.

Brexit носи притеснения за компанията, заяви главният финансов директор Кати Лесяк. Решението на Великобритания да напусне ЕС може да донесе нови предизвикателства за HP Inc. в бъдеще. 

Същевременно текат процесите по преструктуриране, планирани за тази фискална година, включително съкращаването на 3000 работни места, обяви тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:20 | 05.09.22 г.
fallback