IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple представи първото си голямо проучване в сферата на изкуствения интелект

Опазването на данните и създаването на умни системи изглежда могат да вървят ръка за ръка

11:44 | 28.12.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Няколко дни преди началото на честванията на Коледа и Ханука Apple разкри интересна информация за общността, занимаваща се с изкуствен интелект - първото си проучване по темата, информира Quartz.

Докладът, чиито автори са шестима от експертите на Apple, не се фокусира върху изкуствения интелект от гледна точка на софтуера, чрез който потребителите на iPhone могат да си общуват с него, а върху създаването на реалистично изглеждащи изображения, предимно на хора, с цел лицево разпознаване.

Нещо повече, да обучиш машина да разпознава лица и езика на тялото може да означава ползването на огромни масиви от лични данни. Възможността за създаването на такива данни и за постигането на добри резултати може да помогне на Apple да изгради изкуствен интелект, който да разбира как функционират хората (начина, по който движим ръцете си например), без да се нуждае от ползването на каквито и да било потребителски данни за изграждането на софтуера.

Проучването на Apple се фокусира върху два примера: разпознаване на жестовете на ръцете и откриване кога хората наблюдават нещо. Това са примери за основни проблеми при разпознаването на изображения, които могат да се приложат за различни неща - от следене на поведението на потребителя до функцията за помахване и отключване на телефона.

И двата случая експертите са взели определени масиви от данни на изкуствено създадени образи и са използвали невронна мрежа, обучена чрез ползването на реални изображения, така че да ги направи по-реалистични. След това системата сравнява изкуствения с реалния образ и се опитва да реши коя от снимките е реална, а после се актуализира сама на базата на това какво е определила системата като нереално спрямо реалното.

Работата, която Apple е решила да представи, е интересна. Нейното проучване до голяма степен съвпада с това, което видяхме като тенденция през 2016 г. - използването на невронни мрежи за генерирането на нови данни, вместо просто те да бъдат идентифицирани.

Изследването обръща внимание и на сигурността на потребителските данни - нещо, за което Apple говори много и то често. Въпреки че някои компании като Google и Facebook, използват огромни обеми потребителски данни, за да обучават своите алгоритми, докато идеята на Apple е никой да няма достъп до това, което е на телефона, освен собственика на въпросния iPhone. Това показва, че Apple ще продължи подобно на други технологични компании и ще уважава поверителността на данните, която обещава.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още