IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia съди Apple за нарушени патенти в САЩ и Германия

Става дума за общо 32 патента, сред които такива за технологии в областта на потребителския интерфейс, дисплея, антени и др.

10:17 | 22.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Технологичният ветеран Nokia обяви, че е подал редица съдебни жалби за нарушени патенти срещу Apple. Финландската компания изправя пред съдилища в САЩ и Германия производителя на iPhone заради нарушаване на общо 32 патента, става ясно от съобщение на компанията.

Съдии в Мюнхен, Дюселдорф и Манхайм, както и в Тексас трябва да решат патентния спор. 

В случая става дума за подписано през 2011 г. патентно споразумение за използване на редица патенти от портфолиото на финландците. „Заради продължителните ни инвестиции в разработването  Nokia има много патенти за фундаментални технологии, които се прилагат в днешните мобилни устройства, включително и в продукти на Apple. След няколко години на преговори за подновяване на споразумението за тези патенти с Apple сега преминаваме към защита на правата ни“, казва директорът по патентите на Nokia Илка Рахнастио, цитиран от прессъобщение на концерна. 

Компанията очаква  Apple да плаща лицензи за 32 различни патента, сред които такива за технологии в областта на потребителския интерфейс, дисплея, антени, чипове и общ софтуер.

Американският концерн пък твърди, че Nokia не е предоставила т. нар. „справедлива“ цена за тези свои патенти.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още