IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемите на пазара на смартфони нанесоха удар върху Foxconn

Компанията отчете 2,8% спад на годишните приходи от продажби

10:31 | 11.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Тайванската компания Hon Hai Precision Industry, основният поддоставчик на Apple, който се занимава със сглобяването на iPhone, отчете първия спад на годишните си приходи, след като пазарът на смартфони преживя най-лошата си година, пише Bloomberg.

Компанията, известна още като Foxconn, отчете 2,8% спад на приходите от продажби за 2016 г. до 4,36 трлн. нови тайвански долара (136,5 млрд. щатски долара), посочва компанията в документи, подадени към тайванската фондова борса. Резултатите до голяма степен съвпаднаха с оценките на анализаторите.

Това е първият спад на годишните приходи на Hon Hai от листването на компанията през 1991 г. и се случва в момент, в който Foxcon Technology Group се подготвя да инвестира милиарди в производството на дисплеи, след като пое контрол на японската Sharp.

Foxconn се сблъсква със забавянето на пазара на смартфони, резултат от узряването на пазари и забавянето на темпа на растеж на китайската икономика. Компанията използва все повече роботи и заложи на по-голяма ефективност на производството, за да съкрати разходите, но съдбата ѝ е свързана до голяма степен с Apple, която се опитва да си върне доверието на инвеститорите след слабото си тримесечно представяне.

Pegatron, която също прави продукти за Apple, отчете 27% спад на  декемврийските продажби до 84 млрд. нови тайвански долара. Акциите на по-малкия конкурент на Hon Hai понижиха стойността си с около 7% в сряда. Това е най-ниското им ниво от ноември насам. Тези на Hon Hai останаха почти без промяна в цената.

Apple генерира около половината от продажбите на Hon Hai, сочат данни, събрани от Bloomberg. През октомври производителят на iPhone отчете първия си спад на годишните приходи от 2001 г. насам и прогнозира продажби за 76-78 млрд. долара за тримесечието, включващо Коледа.

Вижте повече в материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още