IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийна ефективност в най-голямото предприятие за целулоза във Финландия

Заводът ще генерира 1,8 TWh електроенергия годишно, което представлява 2,5% от общото количество електроенергия, произвеждано в страната

14:19 | 17.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Mets&auml; Group&nbsp;</em></p>

Снимка: Metsä Group 

Повишаване на енергийна ефективност от следващо поколение в най-голямото предприятие във Финландия за преработка на биомаса представят консултантите на Сибола. Концепцията дава възможност за интегрирано производство на нови биопродукти, ефективно използване на ресурсите на страничните линии от промишления процес, както и за създаване на нов тип биоикономична екосистема.

Два пъти повече електричество от колкото потребява ще произвежда най-енергийно ефективното голямо предприятие във Финландия. Заводът ще генерира 1,8 TWh електроенергия годишно, което представлява 2,5% от общото количество електроенергия, произвеждано във Финландия.

Предприятието на Metsä Group ще извършва индустриални симбиози за създаване на екосистема, която максимално да използва отпадъците от производството на основните продукти, за да се генерира минимално отпадъци.

За изграждането на предприятието е избрано най-благоприятното място във Финландия от гледна точка на суровини, а логистичните мрежи вече са налични. 

Инвестицията в завода на Metsä Group на стойност 1.2 милиарда евро е най-голямата в историята на финландската горска промишленост. Годишната продукция на целулоза в Анекоски, която сега възлиза на около 0,5 милиона тона ще се повиши до 1,3 милиона тона.

Количеството на шум, генериран от предприятието, ще се намали чрез разполагането на най-шумните секции по начин, който ще гарантира шумът да достигне до допустимите норми преди границите на завода.

Търсенето на иглолистна дървесина маса се увеличава непрекъснато. В момента е около 24 милиона тона и се очаква да нарасне до около 26 милиона тона до 2025 г.

Заводът за биопродукти дава възможност за интегрирано производство на нови биопродукти, ефективно използване на ресурсите и създаването на нов тип биоикономична екосистема.

След като новото предприятие започне работа, ще се осигурят нови 2500 работни места.

Повишаването на енергийната ефективност в голямото предприятие на Metsä Group се осигурява до голяма степен от техническите решенията на ABB. Намаляването на потреблението на електричество в цялото производство се гарантира от ABB, чрез използването на над 1000 от най-усъвършенстваните енергийно ефективни двигатели и последно поколение  захранващи системи.

Министърът  на икономическото развитие на Финландия Ян Вапавури нарече планираните инвестиции на Metsä Group "най-позитивните новини във финландската икономика в последните години"

През миналата година стойността на износа на финландски горската индустрия надхвърли 11 милиарда евро, което представлява 20% от общия експорт на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още