fallback

Марк Зукърбърг предупреди за промяна в глобалното мислене

Според него все повече страни обръщат фокуса си навътре вместо навън

09:53 | 17.02.17 г. 16

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг изложи в четвъртък визията неговата компания да служи като преграда срещу нарастващия изолационизъм. Той написа писмо до потребителите, в което посочва, че платформата на компанията може да бъде „социалната инфраструктура“ на земното кълбо, предава Ройтерс.

В текста Зукърбърг, който е създател на най-голямата социална мрежа в света, цитира американския президент Ейбрахам Линкълн, който управлява страната през XIX век и е известен със своето красноречие. Самият Зукърбърг предлага философски поглед – нещо необичайно за бизнес магнат.

Коментарите му се появяват в момент, в който много хора и народи по света насочват фокуса си преди всичко навътре. Американският президент Доналд Тръмп реши да постави Америка на първо място, коментирайки това в своята реч при встъпването си в длъжност през януари. Всичко това се случи, след като през юни миналата година Великобритания взе решение да напусне Европейския съюз (ЕС).

"По целия свят има хора, изоставащи от глобализацията, и движения за прекратяване на световните връзки“, написа Зукърбърг, без да влиза в детайли.

Въпросът, който 32-годишният мъж поставя, е дали „пътят напред е да се свържем повече или да обърнем курса“, допълвайки, че неговата позиция е за това хората да се сближават.

Цитирайки писмо на Линкълн до Конгреса по време на Гражданската война, Зукърбърг написа до всичките 1,9 млрд. потребители на Facebook: “Догмите на спокойното минало са неадекватни спрямо бурното настояще“.

Зукърбърг заяви, че Facebook ще отиде доста отвъд корените си като мрежа за общуване с приятелите и семейството, посочвайки, че може да играе роля в пет области, вариращи от засилване на традиционните институции до осигуряването на помощ по време и след кризи, както и за повишаване на гражданското участие.

В коментари във Facebook някои потребители подкрепиха думите на Зукърбърг, с които той призова за позитивизъм, докато други обявиха, че „глобализмът“ е мъртъв.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:54 | 12.09.22 г.
fallback