IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Председателят на Ericsson планира да се оттегли

Той разкри, че не е готов за нов мандат на фона на промените в компанията

12:18 | 05.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Председателят на шведския производител на телекомуникационно оборудване Ericsson обяви, че планира да се оттегли от поста си преди следващата годишна среща на компанията през 2018 г., предава Ройтерс.

Книжата на борещата се с редица проблеми фирма загубиха близо половината от стойността си през последните две години. За първото тримесечие на тази година Ericsson отчете загуба в размер на 12,3 млрд. шведски крони (1,45 млрд. долара), което доведе до преосмисляне на стратегията от страна на новия главен изпълнителен директор Борхе Еколм.

65-годишния Лейф Йохансон е председател на компанията от 2011 г. Той обяви, че на фона на новата стратегия за връщане към успеха и скорошните промени в собствеността, е време да се оттегли.

"Естествено е да позволя на собствениците заедно да предложат председател, а доста преди това искам да обявя, че няма да съм на линия за следващ мандат“, заяви Йохансон.

Инвеститорът активист Cevian Capital, който преди настояваше за структурни промени в компании като Volvo и Swedbank, придоби дял от над 5% в Ericsson през последните месеци.

Компанията, която някога доминираше на пазара на телекомуникационно оборудване, се бори със своята отслабваща позиция, на фона на сериозната конкуренция от предлагащи по-евтини продукти китайски играчи, като Huawei, както и от Nokia, която се опитва да разшири бизнес модела си, така че да включва клиенти от енергийния сектор, транспорта и медиите.

Вълната от придобивания обаче не успя да насърчи продажбите на Ericsson, а сега Еколм се опитва да свие групата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още