IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber избра новия си главен изпълнителен директор?

Той ще има мисията да помогне на компанията да се пребори с редицата скандали, в които се забърка

09:39 | 28.08.17 г.
<p>
	Дара Косровшахи.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Дара Косровшахи. Снимка: Архив Ройтерс

Американската компания за споделено пътуване Uber Technologies е избрала главния изпълнителен директор на туристическата компания Expedia Дара Косровшахи за свой главен изпълнителен директор тази неделя, твърдят двама източници, запознати с въпроса. Сега Косровшахи ще се изправи пред предизвикателството да управлява фирма, която от близо година се бори със сериозна криза, предава Ройтерс.

48-годишният Косровшахи ще има тежката задача да подобри имиджа на Uber, да оправи влошаващите се отношения с инвеститорите, да възстанови морала на служителите и да създаде печеливш бизнес след седем години на загуба.

В Косровшахи бордът на директорите на Uber е видял корпоративен лидер, който е известен с рекорден ръст на  компанията си, която същевременно реализира печалба – това, от което се нуждае нерентабилната Uber, за да задоволи инвеститорите. Освен това той доказа, че може да направи Expedia лидер в друга индустрия, пълна с промени и конкуренция – онлайн пътуванията.

Но той ще трябва да се пребори с наследството на Травис Каланик, скандалният съосновател на Uber, който беше отстранен от поста главен изпълнителен директор през юни, след като акционери, представляващи около 40% от гласовете на компанията, подписаха писмо, с което го призоваха да се оттегли, на фона на нарастващите притеснения за неговото поведение и това на старши мениджърите, намиращи се под него в йерархията.

Бордът на директорите на Uber се срещаше всеки ден и обсъждаше избора на изпълнителен директор и през уикенда. Говорителка на компанията коментира в неделя, че бордът е гласувал, но отказа да разкрие избора публично, докато служителите не бъдат информирани първи.

Друг говорител на Uber, както и говорителката на Expedia, са отказали коментар. Косровшахи не е отговорил веднага на запитванията за коментар по имейл или в Twitter.

Той управлява Expedia от 12 години и беше сред топ кандидатите за мястото. Косровшахи успя да измести председателя на General Electric Джеф Имелт като финалист за позицията. Главният изпълнителен директор на Hewlett Packard Enterprise Мег Уитман също беше сред водещите кандидати според запознати източници. Миналия месец Уитман отрече да има реален интерес към мястото.

За разлика от Имелт и Уитман, Косровшахи не е сред изпълнителните директори със статус на знаменитости. А откакто Expedia е базирана в Белвю, Вашингтон, той е аутсайдер за Силициевата долина.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още