IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Часовникът на Google тиктака все по-настоятелно

Компанията трябва да представи на ЕС какви мерки ще вземе, за да изпълни изискванията на властите, или ще се сблъска с нови глоби

11:08 | 29.08.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Google е изправена пред краен срок този вторник, в който трябва да каже на Европейския съюз (ЕС) как планира да подходи, за да спре дискриминацията на конкуренти в търсачката при пазаруване, на фона на заплахата от нови глоби освен рекордната вече глоба от 2,4 млрд. евро, пише Bloomberg.

ЕС даде на звеното на Alphabet 60 дни, за да предложи как „да спре нелегалното съдържание“, и 90 дни, за да направи промени в начина, по който показва резултатите за пазаруване, когато потребителите започнат да търсят продукт. Тези промени трябва да бъдат направени до 28 септември, в противен случай компанията рискува ЕС да я глобява по 5% от дневните ѝ приходи за всеки ден на неизпълнение.

"Задължението да се съобрази е изцяло отговорност на Google”, обяви Европейската комисия (ЕК), без да уточнява с какво точно трябва да се съобрази компанията. Google отказва да коментира.

Сега топката е в Google, която трябва да намери решение, което да задоволи регулаторите. Последните научиха много от изминалите битки с Microsoft и Intel. Microsoft не успя да изпълни антитръстова разпоредба през 2004 г. и получи глоба от 899 млн. евро четири години по-късно.

Сега ЕС има месец, за да провери дали планираните проблеми в Google ще отговорят на изискванията. Регулаторите се очаква да наложат глоби в рамките на отделните разследвания, свързани с мобилната операционна система на Google – Android, като това може да се случи по-късно тази година.

Глоби са възможни и по разследването на рекламната услуга AdSense. Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер заплаши и с допълнително разследване на услугите за картографиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Hahoto
преди 6 години
Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер заплаши и с допълнителни сонди на услугите за картографиране.-----------------------------------------------Елена, били дала малко повече яснота за заплахите с допълнителни сонди на ЕС, свързани с услугите за картографиране или и ти като Гугъл отказваш коментар :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още