fallback

Apple, IBM и Google не се интересуват дали имате университетско образование

Технологичните гиганти не оценяват кандидатите си предимно по дипломите

08:47 | 03.09.18 г. 14

Наскоро уебсайтът за интервюта за работа Glassdoor направи списък от 15 различни компании, които не изискват кандидатите им за работа да имат завършен колеж. Във въпросния списък влизат високотехнологични компании, които плащат добре, като Apple, Google и IBM, в допълнение към насочените към услугите Costco, Starbucks и Chipotle, пише Quartz.

Пропускането на четиригодишното университетко образование като квалификация може да изглежда като драматичен отказ от правилата за наемане на хора. Но в някои отношения е по-изненадващо, че толкова много компании все още настояват първо за завършено образование, смята изданието.

“Академичните квалификации продължават да бъдат вземани предвид и наистина остават важен фактор при оценката на кандидатите като цяло, но повече няма да бъдат бариера за влизане“, коментира Маги Стилуел, управляващ партньор в Ernst and Young, отговарящ за талантите.

С други думи: компаниите ще наемат кандидатите, чийто опит и умения им пасват най-добре. Много от тези успешни кандидати ще имат университетско образование. Друга част няма да имат.

Преди няколко години Google призна, че дипломите и резултатите от тестовете са безполезни за преценяването на бъдещото представяне на работа.

В IBM около 15% от новоназначените в САЩ служители нямат завършен колеж, заяви главният изпълнителен директор Джини Ромети, според която професионалните курсове и опитът на терен предлагат по-добро обучение за много позиции в технологичния сектор от четиригодишното образование.

Това не значи, че колежите са безполезни. За мнозина университетът е мястото, където придобиват ключови умения. Но автоматичното изключване на хора, които учат същите неща но по друг начин, явно не действа.

Още технологични новини вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:53 | 13.09.22 г.
fallback