IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Square отново опитва да създаде собствена дигитална банка

Компанията подаде документи към регулаторите в САЩ

11:57 | 20.12.18 г.
<p>
	Джак Дорси, главен изпълнителен директор на Square. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Джак Дорси, главен изпълнителен директор на Square. Снимка: Архив Ройтерс

Американската финансова компания за мобилни трансакции Square прави нова крачка в банковия бизнес. Базираната в Сан Франциско компания за финансови технологии твърди, че планира да подаде отново документи към държавните и федералните регулатори за отварянето на изцяло притежавана от нея банка в Юта, пише Wall Street Journal.

Square Financial Services, както ще се казва новото звено, първоначално ще предлага заеми, предплатени карти на малки фирми и депозитни сметки.

Преди това Square поиска позволение за създаването на банка през септември 2017 г., но по-късно се отказа от това заради процедурни въпроси.

Добре позната със своите четци на кредитни карти, Square разшири бизнеса си, превръщайки се в алтернативен доставчик на редица банкови услуги – от дигитални парични трансфери до даването на малки заеми.

Придобиването на банков лиценз ще позволи на компанията да влезе още по-надълбоко във финансовата система, без да се налага да работи с банки и други посредници. Освен това ще даде сигнал, че регулаторите са готови да дадат на фирмите от Силициевата долина достъп до привилегия, която преди не беше достъпна за тях, като застраховките по депозитите.

Голяма част от предложенията на Square остават непроменени спрямо миналогодишните, сочат документите, разгледани от Wall Street Journal. Новото начинание ще се ръководи от Луис Голдуин, бивш директор на компанията за предплатени дебитни карти Green Dot Corp., и ще разполага с 56 млн. долара в брой от Squarе. Планът е да не се отварят никакви физически клонове на банката.

Брандън Сото, друг бивш директор на Green Dot, който се присъедини към Square по-рано тази година, ще служи като финансов директор на Square Financial Services, сочат още документите. Компанията наскоро е отворила офис пространство в Солт Лейк Сити, с място за около 30 служители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още