fallback

Роботите все още не са унищожили толкова работни места, колкото се очакваше

Нов доклад на Световната банка сочи, че хората вероятно ще сменят много повече работни места в бъдеще

19:29 | 03.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Ръстът на автоматизацията за момента е оказала незначителен ефект върху работните места в глобален мащаб, посочва главният икономист на Световната банка, въпреки множеството мрачни прогнози, че хората ще бъдат заменени от машините, пише Bloomberg.

Въпреки че развитите икономики премахнаха работни места в производството през последните две десетилетия, ръстът на този сектор в Източна Азия компенсира загубата, сочи годишният доклад, публикуван от базираната във Вашингтон международна финансова институция.

"Страхът, че роботите са елиминирали работни места – този страх досега не е подкрепен от доказателства досега“, коментира главният икономист на Световната банка Пинелопи Куджану Голдбърг.

Докладът за световното развитие 2019 г. е най-новото от поредицата усилия на академичните среди, консултантите и правителствата да направят оценка на въздействието на новите технологии върху заетостта. Минали проучвания често прогнозираха, че автоматизацията ще унищожи повече работни места, отколкото създава.

В доклада си вместо това Световната банка подчертава, че естеството на работата в бъдеще ще се развива. Въпреки че технологичният напредък на автоматизацията започва да помага за справянето с хиляди рутинни задачи и ще премахне множество нискоквалифицирани работни места в развитите икономики и развиващите се страни, той също така създава възможности за различни, по-продуктивни и по-творчески работи.

"Това е четвъртата индустриална революция, преди нея имаше три, и във всеки от случаите ние успяхме да оцелеем, така че въпросът не е в това машините напълно да отстранят хората“, коментира Голдбърг. „Евентуално ще се адаптираме“.

Въпреки че ефектите са незначителни в световен мащаб, докладът посочва, че делът на заетостта в производството е спаднал с повече от 10 процентни пункта през последните две десетилетия в страни като Великобритания, Испания и Сингапур, тъй като работниците се насочват от производството към сектора на услугите. Междувременно делът се е увеличил в развиващите се страни, като Виетнам, където е нараснал от 9% през 1991 г. до 25% през 2017 г.

В бъдеще е по-вероятно служителите да имат много работни места в рамките на кариерата си, вместо да пазят позициите си при един работодател с десетилетия, твърдят от Световната банка.

Все по-важни ще стават различни умения, допълва докладът. Вместо хора с умения, които могат да бъдат заменени от технологиите, работодателите ще търсят такива, които имат по-развити когнитивни умения, като решаване на сложни проблеми, могат да работят в екип и имат много добри комуникативни умения.

За да улеснят прехода, правителствата трябва да гарантират универсално минимално ниво на социална защита, посочва Световната банка.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:21 | 10.09.22 г.
fallback