IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще убие ли изкуственият интелект съвременната икономика?

Около 40% от работните места в Европа са уязвими от възхода на технологиите

08:40 | 23.04.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Нарастващо неравенство

В момент, когато технологиите играят все по-доминираща роля в глобалната икономика, онези части от планетата, които движат техническото развитие, придобиват още по-голяма мощ. 

Тази тенденция може да стане глобална, като увеличи неравенството. Тъй като дигиталната икономика е трудна за количествено измерване и е трансгранична, данъчните приходи на държавите са подкопани - нещо, което намалява инвестициите в инфраструктурата, здравеопазването и образованието.

Технологичният сектор освен това изсмуква таланти от целия свят, оставяйки недостиг на човешки капитал в някои държави. Всички икономики сега изискват висококвалифицирани хора да работят в отрасли като изкуствения интелект, но е налице тенденция тези обикалящи света индивиди да предпочитат да живеят в сигурни и развити градове, които предлагат най-добрите кариерни възможности.

С някои изключения, които са впечатляващи, като Бангалор в Индия, за по-бедните страни ще е по-трудно да привличат и задържат такива работници, което ще ги направи още по-уязвими.

Ефектът на концентрацията е очевиден не просто от гледна точка на местоположението, но и сред самите компании.

Например, едва шепа, които работят в САЩ и Китай, сега доминират сектора на ИИ. Това означава, че европейските и японските компании изостават.

Лъч надежда?

Всичко ли е загубено? Може би не. Появяват се нови фирми, които имат за цел да използват ИИ, за да повишат икономическия растеж и производителността в развиващите се страни. Те също така осигуряват на гражданите достъп до образование, здравеопазване, заетост и други възможности.

Една такава компания е M-Pesa. Тя използва система, основаваща се на мобилната телефония, за трансфер на пари, чиято платформа е използвана от над 60% от кенийците. M-Tiba, друго кенийско приложение, използва подобна технология, за да предоставя здравни услуги на над 4 милиона души.

Някои експерти твърдят, че ИИ може да донесе в развиващия се свят същите внасящи радикална промяна ползи като мобилните телефони, помагайки за преодоляване на липсата на инфраструктура, която допринася за ниските доходи и изпадането на развитието в застой.

Публикувани неотдавна доклади на проекта Pathways for Prosperity Commission и на Световната банка твърдят по подобен начин, че изкуственият интелект и дигиталната икономика могат да осигурят образование, както и работни места и доходи, за хората в бедните страни, включително за онези в изолирани селски райони.

Много от тези компании обаче са едва в началния етап от развитието си и все още не е ясно дали те ще успеят. Не е ясно и дали положителният опит в малък брой страни като Кения може да бъде възпроизведен успешно другаде, нито пък дали позитивите са повече от заплахите, не на последно място от гледна точка на загубените работни места и данъчни приходи, както и на нарастващото неравенство.

Часовникът цъка и рисковете за развитието, породени от изкуствения интелект, никога не са били по-големи. Политическите ръководители навсякъде трябва да слушат внимателно и да помислят сериозно как да отговорят.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 5 години
добре си го описал и става видно че статията не говори за ИИ, а за обикновена автоматизация :):) Много сме далеч още от истински ИИ за съжаление ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
george353
преди 5 години
По-комплексните ИИ системи ползват процеса дип лърнинг за бързото изпълнение на сложни компютърни калкулации. Това са мрежи от алгоритми които комуникират помежду си по подобие на невроните в човешкия мозък. Това им позволява да се самообучават (unsupervised) и самостоятелно да решават комплексни задачи. Трябва да отбележим че тук става въпрос за автоматизация на процеси. Логиката вече е описана и зададена на системата. Някои професии извършват рутинна дейност чиято логика заедно с всичките и нюанси може да бъде описана на машинен език и изпълнена от ИИ без риск за околните. Тук става въпрос именно за тези професии. На всички ни е ясно че скоро ИИ няма да напише нова Лунна Соната. Що се отнася до ефективност, предсказуемост, и безопасност там където ИИ може да бъде внедрен, резултата ще е много на малко в полза на ИИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 5 години
статията е типична за неукия писач който търси импресии, почваме от любимото ми въпросително изречение за заглавие и свършваме с класиката че журналистите незнаят какво е изкуствен интелект :):)иначе по темата, нали един ден пищите че нямало работници и демографска криза, сега това ... ае изберете си едно нещо за което да плачете. Двете неща са взаимно свързани ... не може да искат хората да работят от сутрин до вечер за растеж и да гледат деца зада има още растеж ! Плюс това дето казва Сакмано
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
zelka007
преди 5 години
брях тези специалисти ... това дето говорят "изкуствен интелект" са експертни системи за обработка на големи обеми бази данни и да вадят обобщена информация от това или дърво на решенията - типичен пример е алгоритмите за управление на автомобили . хора не се оставяйте да ви заблуждават с понятието "изкуствен интелект" , имат впредвид сложни алгоритми . за сравнение един такъв сложен алгоритъм за управление на автомобил от точка А до точка Б не може да стъпи на малкият пръст на единият крак на една *** по въпросите за ориентирането и намиране на път в околната среда . тука изосновно се бъркат понятията . на този етап от развитието на алгоритмите понятия като дедукция , логическа мисъл и решаване на задачи са научна фантастика :))) . ние те първа схващаме как работи мозъка и как взима решения тия плямпат за изкустен интелект :))) ... стига бе ... алгоритмите са просто един по-сложен ексел или фотошоп , инструменти с които да си вършим работа ... нищо повече .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
Sakamano
преди 5 години
Обложете труда с още по-високи данъци и административни тежести, пък после да се чудите защо бизнеса търси заместители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още