IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Samsung надминава прогнозите, но бележи силен спад

Компанията се възползва от кризата на Huawei в Съединените щати, докато бизнесът с чипове се забавя

11:10 | 08.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Южнокорейският технологичен гигант Samsung Electronics отчете малко по-висока печалба за третото тримесечие от очакваното, подпомогнат от силните продажби на новата серия смартфони Galaxy Note 10, въпреки че спадът на бизнеса с чипове за памет продължава да натежава над резултатите, предава Ройтерс.

В документ до регулаторите, преди подробния отчет, който се очаква по-късно този месец, компанията посочва, че оперативната ѝ печалба за тримесечието от юли до септември вероятно се е свила с 56 на сто до 7,7 трлн. вона (6,44 млрд. долара).

Резултатът е малко по-добър от прогнозата за 7,1 трлн. вона, дадена от Refinitiv SmartEstate, и се дължи на продажбите на Galaxy 10 както на вътрешния пазар, така и в Европа.

Samsung, която е най-големият производител на смартфони в света, заяви, че е продала над 1 млн. броя от 5G телефоните в Южна Корея, което прави телефона най-бързо продаващия се флагман модел на компанията на вътрешния ѝ пазар.

Анализатори твърдят, че Samsung е спечелила от американските санкции срещу Huawei Technologies, които забраниха на американски фирми да доставят технологии и компоненти на китайските си конкуренти.

Новите смартфони на Huawei – Mate 30, се продават в Европа от този месец, но санкциите означават, че продуктът няма достъп до лицензирана версия на мобилната операционна система Android на Google, както и мобилни услуги като PlayStore и популярни приложения като Gmail, YouTube или Maps.

“Samsung вероятно ще се радва на популярност на европейския пазар на смартфони, докато трае забраната за Huawei, и дори може да привлече обратно европейските клиенти, които някога я изоставиха заради Huawei”, коментира Пак Сун-сон, анализатор на Cape Investment & Securities.

Въпреки че Samsung се възползва от неволите на Huawei от гледна точка на продажбите на смартфони, статусът ѝ на най-голям производител на чипове по приходи я оставя изложена на проблеми от китайския си конкурент. Huawei е основен купувач на чиповете за памет на Samsung.

По-слабата световна икономика и забавянето на разходите на ключови клиенти на центрове на данни сложи край на двугодишния бум на пазара на чипове от този тип. Този бизнес носи около две трети от печалбата на Samsung.

По думите на Samsung през третото тримесечие приходите вероятно ще спаднат с 5,3% до 62 трлн. вона спрямо 65,5 трлн. вона година по-рано.

Анализаторът Пак допълва, че мобилният бизнес на Samsung е значително по-малък от бизнеса ѝ с чипове, като носи около 20% от печалбата.

Южнокорейската компания не е обявила точната дата, на която ще разкрие пълния си отчет за третото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още