IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung спря да произвежда смартфони в Китай

Компанията се сблъсква със силна конкуренция от местните марки и по-големи разходи за работна ръка в страната

08:39 | 03.10.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Южнокорейската компания Samsung Electronics прекрати производството на мобилните си телефони в Китай, обяви компанията, след като беше засегната от засилващата се конкуренция от страна на местните играчи на най-големия пазар на смартфони в света, предава Ройтерс.

Затварянето на последната китайска фабрика на Samsung се случва, след като технологичният гигант сви производството в нея през юни и спря дейността на друга фабрика в края на миналата година, което подчерта все по-голямата конкуренция в страната.

Спирането на производствената дейност в Китай се случва след подобни стъпки от страна на други производители, които пренасочиха производството си извън страната заради нарастващите разходи за труд и забавянето на икономическия растеж.

Sony също заяви, че затваря фабриката си за смартфони и ще произвежда такива устройства единствено в Тайланд. Но Apple все още произвежда по-голямата част от смартфоните си в Китай.

Делът на Samsung на китайския пазар се сви до 1% през първото тримесечие от около 15% в средата на 2013 г., след като беше изместена от местни марки като Huawei Technologies и Xiaomi, сочат данни на компанията за пазарни проучвания Counterpoint.

“В Китай хората купуват евтини смартфони от местни марки и висок клас от Apple или Huawei. Samsung има малко надежди да си върне дела си“, коментира Пак Сън Сун, анализатор в Cape Investment & Securities.

Samsung, най-големият производител на смартфони в света, заяви, че е взела трудното решение в опит да повиши ефективността си. Тя допълни, че въпреки това ще продължи да продава устройствата си в Китай.

„Производственото оборудване ще бъде прехвърлено в други производствени звена по света, в зависимост от нашата глобална производствена стратегия, базирана на пазарните нужди“, обяви компанията в изявление, без да дава повече подробности.

Samsung отказва да даде повече данни за капацитета на затворената фабрика, както и за броя на служителите в нея. Фабриката е построена през 1992 г., посочват от компанията.

Според южнокорейски медии там са работили 6000 души и през 2017 г. са произведени 63 млн. броя смартфони.

Тази година Samsung произведе 394 млн. смартфона по света, сочи докладът на компанията. През последните години тя разшири производството на смартфони в страни като Индия и Виетнам, където потребителите купуват повече евтини устройства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
Mit1
преди 4 години
Да, това е така, но тук въпроса не е дали Китайците са откраднали от Самсунг технологии, а защо процента на продажбите на Самсунг в Китай е 1%, при условие, че в света са водещи!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
Solar Power
преди 4 години
Това е Китай... кражба на технология + хибриден капитализъм + национализъм......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
Solar Power
преди 4 години
Никак не е странно. Китай не пускат лесно чужди фирми да работят там. Например ако ти имаш фирма за крушки и искаш да ги правиш в Китай, то там трябва да регистрираш нова фирма в която 50% да има китайско лице :)Естествено точно след 2 години ще ти източат технологията за крушките и ще отворят фабрика в съседния гараж а ти ще си ходиш. Срещу това се бори г-н Тръмп :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Mit1
преди 4 години
Това е доста странно, някой да намира някакво логично обяснение!!?Хайде, да не са едни от топ 3 или топ 5 на продажби в страната, но чак пък да са 1% най-известните телефони в света, телефони с всякакви ценови класове и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още