IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber се фокусира върху основния си бизнес и съкращава 23% от служителите си

Компанията ще се раздели с общо 6700 свои работници

10:48 | 19.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Uber Technologies ще се концентрира върху основния си бизнес със споделени пътувания и върху доставките на храна, но ще съкрати 23% от работната си сила в опит да генерира печалба въпреки пандемията на коронавируса, твърди главният изпълнителен директор Дара Косровшахи в имейл до служителите, цитиран от Ройтерс.

Uber ще се раздели с общо 6700 работни места, като в тях попадат 3700-те, които обяви по-рано този месец, посочва Косровшахи, допълвайки, че компанията планира да намали инвестициите в няколко „неосновни проекта“.

Книжата на компанията записаха 6,9% ръст на цената до 34,69 долара след обявяването на новината.

В документи, подадени до регулаторите в понеделник, Uber посочва, че съкращенията и мерките за преструктуриране ще доведат до еднократни, предимно кешови такси между 210 и 260 млн. долара през второто тримесечие. Като цяло се очаква мерките да генерират 1 млрд. долара спестени разходи, спрямо бюджетните планове преди пандемията.

Преди бързото разпространение на коронавируса Uber имаше 28 600 служители, сочат документи към регулаторите, подадени в края на първото тримесечие. Първоначалната вълна от 3700 съкратени засегна не толкова скъпата клиентска поддръжка и екипа по набиране на кадри, а новите 3000 съкратени ще са от почти всички звена.

В края на миналия месец по-малкият американски конкурент на Uber – Lyft, заяви, че ще съкрати около 17% от работната си сила.

Косровшахи коментира, че Uber трябва да се утвърди като компания, която повече не се нуждае от външен капитал. Той определи бизнеса с доставки на храна Uber Eats като „следващата огромна възможност за растеж“.

Преди избухването на пандемията Uber заяви, че ще генерира печалба на коригирана база до края на тази година. Компанията оттегли прогнозата си, след като блокадите по света доведоха до срив на бизнеса със споделени пътувания.

Тези пътувания генерират по-голямата част от приходите на Uber, а в крайна сметка се сринаха с 80% през април, но компанията посочи, че търсенето постепенно се възстановява.

В понеделник Косровшахи заяви, че Uber Eats е лъч светлина по време на кризата и че той вярва, че сега непечелившото звено един ден ще стане рентабилно. През първото тримесечие търсенето на Uber Eats скочи с 50 на сто. 

В момента Uber води преговори с конкурента си в доставките на храни GrubHub за придобиването му с цел разширяване на пазарния дял.

Uber работи по различни други бизнес начинания, включително по разработката на самоуправляващи се коли и логистични мрежи. Косровшахи не е споменал директно тези звена в имейла си, а говорител на компанията е отказал да коментира повече.

В имейла се посочва, че Uber ще затвори програмата си за стартъп инкубатор и лабораторията за изследвания в областта на изкуствения интелект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още