IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber залага на доставките на храна с ново ключово придобиване

20:12 | 12.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Uber Technologies Inc. e направила предложение за придобиване на американската компания за поръчка и доставка на храна Grubhub Inc. – оферта, която значително ще подсили собствения бизнес с доставки на технологичния гигант. Това съобщават пред Bloomberg източници, запознати с въпроса.

Към момента не е ясно каква е сумата на сделката.

Според запознатите двете компании водят преговори и споразумение може да бъде достигнато още този месец. Въпреки това те предупреждават, че все пак има възможност и да не се стигне до сделка. Говорител на Uber е отказал коментар за Bloomberg, а представител на Grubhub не е могъл да бъде открит.

Акциите на Grubhub, търгувани в Ню Йорк, поскъпват с близо 35% 15 минути преди 20 ч. българско време, след като търговията с тях бе временно прекратена. Това увеличава пазарната оценка на доставчика до близо 5,7 млрд. долара. Акциите на Uber – с пазарна оценка от около 59 млрд. долара, поскъпват с близо 7%.

Новината за придобиването става факт, след като Uber обяви миналата седмица, че постепенно прекратява дейността на своето подразделение Uber Eats в седем страни, където услугата не е толкова популярна. Тези пазари представляват 1% от брутните поръчки на компанията и 4% от коригираните загуби преди данъците, таксите и обезценките за първото тримесечие на 2020 г., обявиха от компанията.

Бизнесът на Uber със споделени пътувания бе тежко засегнат от коронавирусната пандемия, но доставките на храни помогнаха на базираната в Сан Франциско компания да остане на крака. Въпреки това приходите от услугата са като цяло малки.

Евентуална сделка между двете компании „би помогнала за консолидирането на американския пазар за доставка на храни и ще намали загубата на пари“,  посочва анализаторът на Bloomberg Intelligence Мандийп Сингх.

Междувременно стартъпите като DoorDash Inc. и Postmates Inc. увеличиха натиска върху основаната през 2004 г. Grubhub. Компанията започна да извършва самостоятелни доставки, след като в продължение на години бе само маркетингова платформа за ресторанти, които организираха сами доставките си.

Конкуренцията притисна маржа на Grubhub, като коронавирусът допълнително усложни ситуацията и принуди доставчика да отмени целите си за печалба годината. Uber също промени прогнозите си, като очаква да запише коригирана печалба към 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още