IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС все пак даде зелена светлина на Google за сделката с Fitbit

Регулаторите в блока склониха, след като американският гигант се съгласи с някои ограничения

17:52 | 17.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Jacobia Dahm/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jacobia Dahm/Bloomberg

Google спечели одобрението на антитръстовите регулатори в Европейския съюз за сключването на сделката за 2,1 млрд. долара за придобиването на Fitbit. Това се случи, след като интернет гигантът се съгласи на някои ограничения върху това как ще използва свързаните със здравето потребителски данни, предава Ройтерс.

Сделката предизвика критики от страна на защитници на неприкосновеността на личната информация от двете страни на океана, от потребителски организации и от конкуренти на Google във връзка с пазарната мощ на компанията и използването на здравните данни на хората за таргетиране на реклами.

Fitbit, която някога беше лидер на пазара на носими устройства, в последните години загуби пазарния си дял от Apple, Xiaomi, Samsung и Huawei.

Европейската комисия заяви, че се е съгласила с отстъпките на Google, които важат за 10 години, с възможност за удължаване за още десетилетие. Отстъпките са в отговор на притесненията за конкуренцията.

Google ще съхранява потребителските данни на Fitbit отделно от потребителските си данни, използвани за реклама. Освен това няма да ползва информацията от Fitbit и от други носими устройства за Google Ads. Потребителите могат да решат дали да съхраняват здравните си данни в акаунта си в Google или в този на Fitbit.

„Вярваме, че сделката ще насърчи иновациите на носими устройства и ще ни позволи да изградим продукти, които помагат на хората да водят по-здравословен живот“, посочва Google.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още