IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът на Alibaba с изчислителни облаци най-сетне генерира печалба

Междувременно компанията остава под натиска на регулаторите в Китай

20:41 | 02.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Alibaba обяви, че бизнесът ѝ с изчислителни облаци е генерирал печалба за първи път. Успехът е резултат от продължаващите усилия на компанията да диверсифицира бизнеса си отвъд електронната търговия, докато се сблъсква с регулаторни предизвикателства от страна на Пекин, пише CNBC.

Китайският технологичен гигант отчете коригирана EBITA (печалба преди лихви, данъци и амортизация) от 24 млн. юана (3 млн. долара) за облачния бизнес за тримесечието до края на декември. Коригираната EBITA е един от показателите на рентабилността. За сравнение през същия период на 2019 г. е генерирана загуба от 356 млн. юана.

По-рано Alibaba беше споделила, че очаква нейното облачно подразделение да стане рентабилно през текущата фискална година, която започна през април и завършва на 31 март 2021 г.

Постижението е добра новина за инвеститорите, които смятат, че изчислителните облаци са особено важни за бъдещия растеж на Alibaba. Председателят и главен изпълнителен директор на компанията Даниел Джан коментира в интервю за CNBC през 2018 г., че изчислителните облаци могат да бъдат „основният бизнес“ на Alibaba в бъдеще.

Приходите от изчислителни облаци на Alibaba през фискалното трето тримесечие са достигнали 16,11 млрд. юана, или с 50% повече спрямо година по-рано. Сумата е под консенсусната прогноза за 16,69 мрлд. долара според StreetAccount.

Регулаторното разследване и отмененото IPO на Ant

Новините за печалбата се появиха в момент, в който Alibaba е под все по-голям натиск от местните регулатори във връзка с нейните бизнес практики. През декември Китайската администрация за пазарна регулация (SAMR) започна разследване на Alibaba по подозрение в монополни практики. Основният проблем е свързан с практика, която принуждава търговците да изберат една от две платформи за онлайн търговия, вместо да могат да работят едновременно с тях.

Китайският гигант обяви, че специален екип от лидери в компанията се занимава с разглеждането на казуса на вътрешно ниво. „Ще продължим активно да си комуникираме със SAMR според регулаторните изисквания“, обяви Alibaba, допълвайки, че ще даде повече информация, когато разследването бъде завършено.

През ноември регулаторите спряха първичното публично предлагане на Ant Group – финтех звеното на Alibaba. Очакваше се IPO-то да е рекордно. Причина за действията беше коментар от октомври на основателя на Alibaba Джак Ма, който разкритикува регулаторите. Самият Ма след това се скри от полезрението на всички за няколко месеца и едва през януари се появи в кратко видео обръщение в рамките на онлайн събитие.

Alibaba твърди, че Ant Group разработва „план за корекция, който ще трябва да премине през съответните регулаторни процедури“ заради „значителните промени“ в регулаторната среда за финансовите технологии в Китай.

Финансови резултати

Общите приходи на Alibaba за последното тримесечие са 221,08 млрд. юана (33,88 млрд. долара) и надминават средната прогноза на анализаторите за 214,4 млрд. юана.

Печалбата на акция е 22,03 юана, или над 20,87 юана, колкото очакваха анализаторите.

Основният бизнес на Alibaba с онлайн търговия е донесъл 89% от приходите. Приходите от електронната търговия са достигнали 195,54 млрд. юана за фискалното трето тримесечие, т.е. бележат 38% ръст на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още