IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай разследва Alibaba за злоупотреба с монополно положение

Технологичните компании в страната са подложени на натиск от страна на регулаторите, пише Bloomberg

12:58 | 24.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen, Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen, Bloomberg

Китай стартира разследване на предполагаема злоупотреба с монополно положение от страна на Alibaba Group Holding и свика ръководството на Ant Group Co. на среща на високо равнище относно финансовите разпоредби, засилвайки контрол върху двата стълба на интернет империята на милиардера Джак Ма, предаде Bloomberg TV Bulgaria

Разследването бележи официалното начало на репресиите на Комунистическата партия върху господството на Ма, обхващащо всичко - от електронната търговия до логистиката и социалните медии.

Натискът върху Ма е от основно значение за по-широките усилия за овладяване на все по-влиятелната интернет сфера: Проектите за антимонополни правила, публикувани през ноември, дадоха на правителството необичайно широка свобода да контролира предприемачи като Ма, които доскоро се радваха на необичайна свобода да разширява своите сфери, пише Bloomberg.

Веднъж приветствани като двигатели на икономическия просперитет и символи на технологичното майсторство на страната, Alibaba и конкуренти като Tencent Holdings Ltd. се сблъскват с нарастващ натиск от страна на регулаторите, след като натрупаха стотици милиони потребители и придобиха влияние върху почти всеки аспект от ежедневието в Китай.

Интернет екосистемата на е доминирана от Alibaba и Tencent чрез техните лабиринтни мрежи от инвестиции, които обхващат по-голямата част от стартъпите в страната в най-различни сектори, от изкуствен интелект до цифрови финанси. Тяхното покровителство също така поддържа ново поколение титани, включително гигантът за храна и пътувания Meituan и Didi Chuxing - китайският Uber.

Тези, които процъфтяват извън аурата на Alibaba и Tencent , като собственикът на TikTok ByteDance Ltd., са редки случаи.

Сега антимонополните правила заплашват да нарушат това статукво с редица потенциални резултати. Изглежда, че разнообразните агенции в Пекин координират усилията си - лош знак за интернет сектора.

Кампанията срещу Alibaba навлезе в напреднала фаза през ноември, след като Ma публично атакува китайските регулатори. Впоследствие надзорниците на пазара спряха IPO-то на Ant, което трябваше да е най-голямото в света до този момент.

People’s Daily, вестникът на Комунистическата партия, предупреди, че борбата с предполагаемите монополи сега е основен приоритет. „Антимонополът се превърна в спешен въпрос, който засяга всички. Дивият растеж на пазарите трябва да бъде ограничен от закона“, се казва в коментар.

Шансовете Ant да успее да съживи листването си през следващата година изглеждат все по-малки, тъй като Китай преразглежда правилата, регулиращи финтех индустрията, която през последните години процъфтява като алтернатива на традиционното държавно кредитиране.

Твърди се, че Китай отделно е създал съвместна работна група за надзор над Ant, водена от Комитета за финансова стабилност и развитие, регулатор на финансовата система, заедно с различни отдели на централната банка и други регулатори. Групата поддържа редовни контакти с Ant, за да събира данни и други материали, изучавайки нейното преструктуриране, както и изготвяйки нови правила за финтех индустрията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още