IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата роля на телевизора в нашия живот

Neo QLED съчетава функции за перфектен гейминг, развлечение, спорт и работа от вкъщи

16:33 | 31.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Samsung</em></p>

Снимка: Samsung

Samsung Samsung

Снимка: Samsung

Онова, което го отличава значително, особено във време, в което гледаме все повече видео съдържание със семейството, е, че Neo QLED ползва мощен квантов процесор и контролира внимателно всеки образ. Самият процесор е базиран на изкуствен интелект и разполага с 16 невронни мрежи или системи, докато по-старото поколение разчиташе само на една.

Същевременно, телевизорът използва съвсем различен източник на светлина, спрямо по-ранните модели. Иновацията тук е, че той заменя традиционната леща на LED модула с микрослой, който позволява изключително прецизното управление на светлината в по-малък обем. За любителите на киното и сериалите Neo QLED възпроизвежда перфектно истинско черно и залага на подобрения в тъмните цветове. Това не означава, че яркостта е оставена на заден план – тя може да достигне до 4000 нита.

Последното е особено добра новина за геймърите особено като имаме предвид, че през 2020 г. броят на хората по света, които играят виртуални игри, достигна впечатляващите 2,7 млрд. души. Пандемията помогна за превръщането на телевизора във все по-важно устройство за нас, когато става дума за гейминг изживяване. Ето защо Neo QLED включва функцията Super Ultrawide GameView, която дава възможност за екранно разпределение от 32:9. А за още по-големите любители на игрите, има и лента за бърз достъп до гейминг настройки, наречена Game Bar.

Но горчивата истина е, че през „нашата дигитална пандемична година“ беше особено трудно да превърнем дневната си в домашен офис и да жонглираме между купищата задачи у дома.

Тара Хипууд, архитект и лектор в Университета в Нова Колумбия, Нюкасъл, смята, че пандемията може да промени домовете ни завинаги. Ако преди сме избирали дома според местоположението му спрямо центъра на града, спрямо детски градини, паркове, училища, места за спорт или други подобни критерии, днес отправяме поглед навътре в пространството.

В The Conversation Хипууд посочва, че все повече хора работят от вкъщи, а това означава, че мислят все повече за неща, които сме свързвали предимно с офиса – качеството на въздуха, шумовото замърсяване и не на последно място визуалния комфорт. Все по-често мислим как да направим пространството у дома по-мултифункционално, така че не само да можем да играем игри и да гледаме филми на телевизора, а и да го ползваме и за много по-отговорни задачи – за работа. 

Samsung Samsung

Снимка: Samsung

Neo QLED протяга ръка и на онези, на които се налага да правят по няколко неща едновременно в служебен план. Телевизорите от гамата поддържат Remote PC или възможност за безжична интернет връзка с компютъра ни. За всички, които са затънали в купища файлове, Samsung Dex може да е добра опция. За пълно удобство в домашната ни работна станция, в която телевизорът участва все по-активно, са налични и облачни услуги като Office 365 и добре познатият Microsoft Teams. Но може би най-полезната функция е MultiView, която дава възможност за събиране на 4 екрана в един – този на телевизора.

И макар работата да е съществена част от ежедневието ни, мнозина залагат все повече на комфорта в дома, превръщайки го и в място за спорт и грижа за здравето. Neo QLED може да превърне нашия хол и в истинска зала за тренировки, а функцията Smart Trainer на Samsung Health (като достъпността варира според пазара) има задачата да проследи и да анализира точните ни движения при спорт в реално време. След това влиза в ролята на истински дигитален треньор, давайки ни обратна връзка, за да знаем как се справяме.

Визуалният комфорт, който споменава Хипууд, бързо излезе на преден план сред нуждите на потребителите малко след началото на пандемията. Samsung бързо разбра, че взирането в толкова много устройства през деня натоварва зрението ни. Знаейки всичко това, компанията заложи на технология в Neo QLED, която да щади очите ни.

Благодарение на това получи първия по рода си сертификат за „Безопасност за зрението“ от Съюза на електротехниците в Германия. Това се дължи на факта,  че телевизорът излъчва по-малко синя светлина и степента на потискане на мелатонина, отговаря на стандарта International Commission on Illumination (CIE).

Истината е, че в нашата „дигитална пандемична година“ си дадохме сметка за много неща, но осъзнахме още по-ясно, че домът е крепостта на нашия комфорт, в която телевизорът може да заеме централно място. А фактът, че Samsung вече 15 години пази лидерската си позиция на пазара за телевизори, показва, че разбира добре онова, от което се нуждаем, и работи с цяла екосистема от устройства, за да ни го даде – нашето по-персонализирано изживяване у дома.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още