fallback

Световният мобилен конгрес се възражда след една пропусната година

30 хил. посетители се очакват на мястото на събитието, където обичайно пристигат над 100 хил. души

09:47 | 28.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Най-добрите в света на мобилните комуникации се стичат към годишното събитие на индустрията в Барселона, екипирани с тазгодишните най-необходими технологии: негативен тест за Covid-19, FFP2 предпазна маска и дигитален бадж за проследяване на контактите, предава Ройтерс.

Над 30 хил. посетители от 143 държави ще пристигнат в каталунската столица за тридневния Световен мобилен конгрес (MWC), който започва днес. Всеки от тях ще трябва да премине през сериозна зона за тестове.

MWC

Зона за тестване на посетителите. Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Въпреки че броят на посетителите е значително по-малък от над 100-те хил. души, които са пристигали за събитието преди, самото му провеждане е насърчаващо за организаторите – глобалната организация на мобилната индустрия GSMA. През 2020 г. тя беше принудена да се отмени конгреса заради пандемията и се опасяваше, че малко хора биха дошли на място и тази седмица.

„Най-голямото ми притеснение беше, че... нашите изложители ще кажат в един глас: „Няма да дойдем“, но това не се случи“, коментира Матс Гренрид, генерален директор на GSMA, която понесе голяма загуба след миналогодишното отменяне на събитието и съкрати 40% от служителите си. „Тези различни варианти ще са тук в обозримо бъдеще, а ние просто трябва да живеем с тях“, посочи той.

Картината на MWC обаче е по-различна от обичайното. Имена като Telefonica, Orange, Huawei, Lenovo и Vodafone ще присъстват на място, но Ericsson, Nokia и Samsung избраха да участват виртуално.

Индустрията се надява, че тазгодишното събитие, обхващащо физически, виртуални и хибридни дейности, ще даде яснота за бъдещето на бизнес събитията.

„Този MWC бележи преди и след“, коментира Карме Артигас, директор по дигитализацията и изкуствения интелект към испанското правителство. „Това е начална точка, даваща начало на нашия икономически растеж“, посочи той.

Мащабът на тестването е впечатляващ.

Само в събота 10 хил. души са тествани на мястото на събитието Fira, докато течеше подготовката за MWC – процес, който Гренрид описа като протекъл „гладко“.

„Показваме на света, че всъщност може да има такива събтия и можете да ходите на тях безопасно, можете реално да правите бизнес отново и да се виждате“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:06 | 13.09.22 г.
fallback