IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световният мобилен конгрес се възражда след една пропусната година

30 хил. посетители се очакват на мястото на събитието, където обичайно пристигат над 100 хил. души

09:47 | 28.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;&nbsp;Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка:  Angel Garcia/Bloomberg

Най-добрите в света на мобилните комуникации се стичат към годишното събитие на индустрията в Барселона, екипирани с тазгодишните най-необходими технологии: негативен тест за Covid-19, FFP2 предпазна маска и дигитален бадж за проследяване на контактите, предава Ройтерс.

Над 30 хил. посетители от 143 държави ще пристигнат в каталунската столица за тридневния Световен мобилен конгрес (MWC), който започва днес. Всеки от тях ще трябва да премине през сериозна зона за тестове.

MWC MWC

Зона за тестване на посетителите. Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Въпреки че броят на посетителите е значително по-малък от над 100-те хил. души, които са пристигали за събитието преди, самото му провеждане е насърчаващо за организаторите – глобалната организация на мобилната индустрия GSMA. През 2020 г. тя беше принудена да се отмени конгреса заради пандемията и се опасяваше, че малко хора биха дошли на място и тази седмица.

„Най-голямото ми притеснение беше, че... нашите изложители ще кажат в един глас: „Няма да дойдем“, но това не се случи“, коментира Матс Гренрид, генерален директор на GSMA, която понесе голяма загуба след миналогодишното отменяне на събитието и съкрати 40% от служителите си. „Тези различни варианти ще са тук в обозримо бъдеще, а ние просто трябва да живеем с тях“, посочи той.

Картината на MWC обаче е по-различна от обичайното. Имена като Telefonica, Orange, Huawei, Lenovo и Vodafone ще присъстват на място, но Ericsson, Nokia и Samsung избраха да участват виртуално.

Индустрията се надява, че тазгодишното събитие, обхващащо физически, виртуални и хибридни дейности, ще даде яснота за бъдещето на бизнес събитията.

„Този MWC бележи преди и след“, коментира Карме Артигас, директор по дигитализацията и изкуствения интелект към испанското правителство. „Това е начална точка, даваща начало на нашия икономически растеж“, посочи той.

Мащабът на тестването е впечатляващ.

Само в събота 10 хил. души са тествани на мястото на събитието Fira, докато течеше подготовката за MWC – процес, който Гренрид описа като протекъл „гладко“.

„Показваме на света, че всъщност може да има такива събтия и можете да ходите на тях безопасно, можете реално да правите бизнес отново и да се виждате“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още