IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ABB очаква проблемите с доставките да продължат в краткосрочен план

Тези предизвикателства забавят растежа на групата

12:49 | 03.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Stefan Wermuth/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Швейцарската инженерна група ABB очаква недостигът на доставки да продължи да дърпа надолу растежа в началото на 2022 г. Това тя обяви, след като отчете резултати за четвъртото тримесечие, които надминаха очакванията, предава Ройтерс.

Производителят на бързи зарядни за електромобили и индустриални предложения за фабрики отчете 18% ръст на поръчките, след като търсенето от страна на машиностроителите, производителите на храни и общата промишленост нарасна.

Автомобилният сектор също е отбелязал възход, подхранван от инвестиции от страна на компании за електромобили и такива, които произвеждат станции за зареждане, твърди ABB.

През четвъртото тримесечие търсенето се увеличи значително... като беше особено силно във всички бизнес области, региони и повечето клиентски сегменти“, посочва главният изпълнителен директор Бьорн Розенгрен.

Но приходите нарастват много по-бавно, тъй като ABB се бори с проблеми и предизвикателства, свързани с недостига на ключови компоненти като полупроводници, които засегнаха и останалата част от индустрията.

Розенгрен твърди, че недостигът ще продължи и в началото на 2022 г., макар че ABB не наблюдава необичайно анулирани поръчки в резултат на това.

„ABB очаква пред първото тримесечие на 2022 г. основната пазарна активност да остане като цяло стабилна в сравнение с предходното тримесечие“, казва Розенгрен. „За цялата 2022 г.... очакваме подкрепа от очакваната положителна пазарна инерция...“, добавя той.

ABB е един от първите международни производители на подобен род стоки, който отчита своите резултати, които дават представа за това каква е ситуацията в индустрията. Конкурентите Siemens и Schneider трябва да представят финансовите си отчети в следващите две седмици.

Миналата седмица Международният валутен фонд сви икономическата си прогноза за Китай, Съединените щати и глобалната икономика, посочвайки, че несигурността около пандемията, инфлацията, проблемите с доставките и затягането на паричната политика на САЩ носят известни рискове.

ABB отчете 2,64 млрд. долара нетна печалба за четвъртото тримесечие, като надмина очакванията за 2,42 млрд. долара.

Оперативната печалба преди данъци, такси, лихви и амортизация (EBITDA) се е увеличила с 20% до 988 млн. долара, което е над прогнозата за 983 млн. долара.

През тримесечието приходите са нараснали с 5%, като най-силният растеж идва от Северна и Южна Америка, където поръчките са скочили с повече от една трета за периода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още