IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главен доставчик на Apple спря работа в Шънджън заради нова блокада

Foxconn се сблъска с нови ограничения, предизвикани от бързото нарастване на случаите на Covid-19

13:47 | 14.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Доставчикът на Apple Foxconn спира операциите в сградите си в Шънджън, в една от които произвежда iPhone, в отговор на наложената от властите блокада в града, който е технологичен център, пише Bloomberg.

Тайванската компания, известна още като Hon Hai Precision Industry, има централа в района и ключов завод в Гуанлан. Тя спира работа в два кампуса и пренасочва производство към други места, за да намали влиянието на случващото се. Foxconn обаче не уточнява за колко време е планирано спирането. Мерките на китайското правителство призовават бизнесите в Шънджън, които не произвеждат неща от първа необходимост, да спрат работа до 20 март.

Въпреки че блокадата може да засегне производството на много устройства, които Foxconn произвежда за Apple и други марки, търсенето на електроника обичайно намалява през първото тримесечие на всяка година, след пика по време на празничния сезон.

Цената на акциите на Hon Hai се понижи с 1% в понеделник сутрин в Тайпе.

Foxconn, която е главен поддоставчик на смартфоните на Apple, осъществява по-голямата част от производството в завод в централния китайски град Джънджоу, който и е спечелил прозвището Градът на iPhone. Заводът в Гуанлан е по-малък. Компанията беше сред първите, които предприеха действия, свързани с огнището на коронавируса преди две години, когато помоли служителите си да стоят далеч от централата в Шънджън като предпазна мярка.

В неделя Китай наложи блокада на общо 17,5-те млн. жители на Шънджън за поне седмица, в опит да овладее нарастващото разпространение на Covid-19. Блокадата, която беше обявена, след като случаите в страната се удвоиха до близо 3400, ще бъде придружена от три кръга на масово тестване в града, сочи информация от властите. Ходът следва по-ранните рестрикции, наложени в главния бизнес район на Шънджън.

Автобусната система и метрото са затворени, а бизнесите, с изключение на онези, които предлагат съществено важни продукти и услуги, не работят. В Шънджън се намират централите на гиганти като Huawei Technologies, SZ DJI Technology и Tencent Holdings. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още