IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мън Уанджоу ще бъде ротационен председател на Huawei

Тя беше задържана в Канада за период от близо три години, но в крайна сметка постигна споразумение с властите

16:30 | 03.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Производителят на телекомуникационно оборудване Huawei Technologies даде на финансовия си директор Мън Уанджоу позицията на ротационен председател, сочи уебсайтът на команията. Мън се завърна в Китай през 2021 г. след близо 3 годинив, в които беше задържана от властите в Канада по искане на Съединените щати, припомня Ройтерс.

Мън, която е дъщеря на основателя на Huawei Рън Джънфей, ще бъде лидер на компанията и ще стои начело на борда на директорите за период от шест месеца, когато дойде нейният ред. В новината не се посочва кога започва мандатът ѝ.

Ротационните председатели са Ерик Сю и Кън Хъ. Освен това Мън ще остане на поста главен финансов директор, допълва Huawei.

„Компанията оптимизира и усъвършенства вътрешната си структура на управление, за да се увери, че компанията ще просъществува“, коментира говорител на Huawei. „Надзорният съвет е отговорен за оцеляването, развитието и дългосрочните перспективи пред компанията“.

Мън изигра централна роля в битката на компанията със Съединените щати. Тя беше задържана в Канада през 2018 г. заради предполагаеми опити на свързани с Huawei компании да продават оборудване на Иран, въпреки американските санкции.

След това Съединените щати наложиха серия от търговски рестрикции срещу компанията през 2019 г. и 2020 г., оправдавайки решението си с опасенията, които имат за националната сигурност. Това засегна способността на Huawei да разработва собствени чипове и да си набавя компоненти от външни доставчици, което засегна бизнеса ѝ със смартфони.

През септември Мън получи разрешение да се върне в Китай след споразумение с американските прокурори за прекратяване на случая, разследващ потенциално подвеждане на банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още