IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искате полет до космоса? Скоро това може да се случва и с балон

Използващите водород балони набират популярност, но остават част от въпросите за сигурността им

17:19 | 15.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Space Perspective Facebook page</em></p>

Снимка: Space Perspective Facebook page

Близо половината от американците искат да пътуват до космоса.

Но това означава, че другата половина не иска, сочи проучване от 2021 г. на ValuePenguin, един от уебсайтовете за финансови проучвания на LendingTree. Близо 40% от хората твърдят, че космичеките пътувания са твърде опасни, а други са притеснени от въздействието върху околната среда и разходите, пише CNBC.

Скоро ще има опция, която адресира тези притеснения, твърдят компании, които планират да изпращат пътници в „космоса“ чрез балони, достигащи голяма надморска височина.

В действителност балоните се издигат на по-малко от половината от разстоянието до техническата дефиниция на космоса, но това все още е три пъти по-високо, отколкото пътуват повечето търговски полети и е достатъчно високо, за да се види извивката на Земята.

Вместо силното изстрелване с ракета, балоните са „много деликатни“, твърди Джейн Пойнтър съизпълнителен директор на Space Perspective, която се надява да отведе пътници в стратосферата през 2024 г.

Няма високо натоварване, не е необходимо никакво обучение, а пътуванията не отделят въглеродни емисии, допълва тя.

Базираната във Флорида компания използва водород за шестчасовите полети, които според Пойнтър ще бъдат толкова плавни и приятни, че пътниците ще могат да ядат, пият и да се разходждат по време на полет.

Водородът е наричан „гориво на бъдещето“, защото може да се превърне в енергиен източник, който да промени правилата на играта, отслабвайки зависимостта на света от изкопаемите горива. Но след серия от разговори с хора в областта, CNBC е установила, че липсва консенсус относно безопасността му.

Кое е новото?

Стратосферните балони не са нещо ново. Те се използват за научни и метеорологични изследвания от началото на XX век.

Но качването на групи пътници на тях не е нещо обичайно.

Пойнтър е била част от екип, който е помогнал на бившия изпълнителен директор на Google Алън Ютас да разбие световния рекорд за свободно падане, като скочи от стратосферичен балон от близо 42 км над Земята.

Въпреки че Ютас носеше специален костюм със скафандър, пътниците на Space Perspective ще пътуват чрез капсула под налягане, която може да побере осем пътници и пилот, казва тя. Капсулата е подкрепена от парашутна система, която е провела хиляди полети безотказно.

„Във всички разговори, които водим с хората, безопасността е първото нещо, което излиза на преден план“, коментира Пойнтър по време на видео разговор от Космическия център Кенеди във Флорида. „Това наистина е безопасният начин да отидете в космоса“.

Последна актуализация: 14:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още