IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори от Силициевата долина съветват стартъпи как да оцелеят при кризата

Някои от тях препоръчват свиване на разходите и съкращения на персонала

09:34 | 26.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

След години, в които наливаха пари в огромните амбиции на стартъпите, инвеститорите от Силициевата долина дават съвети за оцеляване на компаниите в портфолиото им, пише Wall Street Journal.

В скорошни онлайн презентации, публикации в блогове и в социалните мрежи доайените на рисковия капитал, включително Lightspeed Venture Partners, Craft Ventures, Sequoia Capital и Y Combinator, казват на основателите, че трябва да предприемат спешни действия заради това, което може да се окаже най-острият завой в бизнеса от повече от десетилетие. Техните съвети включват намаляване на разходите, запазване на парите и отхвърляне на надеждите, че хедж фондовете или други инвеститори ще дойдат с големи чекове.

„Времената на бум от последното десетилетие недвусмислено приключиха“, посочвa Lightspeed, която подкрепи компании като социалната мрежа Snap и криптоборсата FTX, в съобщение до ръководителите на стартъпи. Посланието е публикувано в платформата Medium този месец.

Предупрежденията на инвеститорите са отклонение от мантрата за растеж преди всичко, споделяна на стартиращите фирми през последните години. Освен това са отправени докато пазарът на рискови инвестиции показва признаци на отслабване.

Финансирането на глобални стартъпи – поети ангажименти за около 58 млрд.долара към средата на второто тримесечие – са на път да спаднат с една пета през периода, в сравнение с предходното тримесечие, сочат данни на CB Insights. Технологичният индекс Nasdaq Composite се е свил с 25% от историческия си връх през ноември, а SoftBank Group, която инвестира над 100 млрд. долара в компании, този месец отчете 26,2 млрд. долара загуба за първото тримесечие, след като оценките на технологичните фирми в портфолиото ѝ потънаха.

Инвеститорите в стартъпи са подавали сигнали за тревога и в предишни моменти на финансови и икономически сътресения, включително началото на пандемията на Covid-19. Но партньори във фондове за рисков капитал твърдят, че настоящата ситуация е различна. При минали спадове Федералният резерв намали лихвите и изпомпа пари на пазарите, за да подкрепи икономиката, осигурявайки ликвидност и евтин капитал. Този път централната банка повишава лихвите и изважда парите от системата в опит да укроти инфлацията.

Ходовете на Фед оскъпяват капитала и увеличават натиска върху компаниите да запазят парите си.

През март 2020 г. Sequoia, една от най-популярните компании от Силициевата долина, предупреди основателите и главните изпълнителни директори за рисковете за бизнеса от нарастващата здравна криза в света, включително проблемите с доставките и отменените пътувания.

Днешната ситуация е подобна на финансовата криза през 2008 г. и спукването на дотком балона през 2000 г., твърди Sequoia, която е известна с ранните си инвестиции в Apple и Airbnb. Коментарът е част от презентация от 52 слайда, насочена към 250 основатели, и представена преди около две седмици.

„Не вярваме, че това ще бъде поредната голяма корекция, следвана от също толкова бързо V-образно възстановяване, каквото видяхме в началото на пандемията“, посочва Sequoia в презентацията, писа The Information. Презентацията, озаглавена „Адаптиране към издръжливост“ съветва компаниите бързо да намалят разходите и да запазят парите си. Според нея „това ще бъде по-дълго възстановяване“.

Последна актуализация: 10:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още