IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BlackPeak Capital набра 126 млн. евро за втория си фонд за дялови инвестиции

Фондът ще инвестира между 5 и 15 млн. евро в динамични малки и средни предприятия в България, Румъния, Словения, Хърватия и Сърбия

08:41 | 30.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Екипът на&nbsp;BlackPeak Capital. <em>Снимка: компанията</em></p>

Екипът на BlackPeak Capital. Снимка: компанията

BlackPeak Capital приключи успешно набирането на капитал за втория си фонд за дялови инвестиции Southeast Europe Growth Equity Fund на обща стойност от 126 млн. евро, като надвиши първоначалната си цел от 120 млн. евро. Инвеститори във фонда са Европейският инвестиционен фонд (EIF), Европейската банка за възстановяване и развитие (EBRD), Международната финансова корпорация (IFC), международната компания за управление на активи Erste Asset Management и водещи регионални пенсионни фондове, съобщиха от фонда. 

„Благодарни сме за доверието и подкрепата на нашите инвеститори и за това, че оценяват потенциала на инвестициите в дялов капитал в Югоизточна Европа. Новият фонд е важна крачка не само за нас, но и за региона като цяло, тъй като това е един от първите фондове привлекли значителни инвестиции от пенсионни фондове, което позволява реинвестирането на активите на пенсионните фондове в местните икономики“, коментират Росен Иванов и Ивайло Господинов, управляващи партньори в BlackPeak Capital.



Фондът вече има две инвестиции – Verdino, румънски производител на алтернативни месни продукти на растителна основа и euShipments, регионален интегратор на логистични услуги за онлайн магазини. И двете компании започнаха инвестиции, които да им помогнат да станат въглеродно неутрални.

BlackPeak Southeast Europe Growth Equity Fund е базиран в Люксембург и ще инвестира между 5 и 15 млн. евро в динамични малки и средни предприятия в България, Румъния, Словения, Хърватия и Сърбия. Фондът се фокусира върху дялови инвестиции в компании в напреднал етап на развитие, които имат амбицията да продължат бързия си растеж на базата на допълнителни инвестиции в иновации, увеличаване на капацитета или придобивания на конкуренти. Фондът ще инвестира в различни сектори на икономиката с приоритет към ИТ, производство, бизнес услуги, здравеопазване, потребителски стоки и други.

„Все по-често виждаме компании в региона, които се създават продукти и услуги на световно ниво и много се вълнуваме да работим с тях за да им помогнем да реализират плановете си за развитие на регионално и глобално ниво“, коментира Никлас Пихлер, управляващ партньор в BlackPeak Capital, цитиран в прессъобщението. 

Фондът се основава на опита на BlackPeak Fund I, който инвестира в 12 портфолио компании, между които Walltopia, International Power Supply, Software Group, Digitall и други. Първият фонд BlackPeak Fund I с капитал от 30 млн евро успя да привлече допълнителни инвестиции от над 80 млн евро за компаниите в портфолиото си, като им помогна за разкриването на над 1500 работни места, строежа на пет нови фабрики, включително в по-слабо развити райони на България, откриване на нови офиси на международни пазари и осъществяването на множество иновации. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още