IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Big Tech преживяха най-лошото си тримесечие от години

Първото тримесечие беше белязано от войната в Украйна, а второто - от повишаването на лихвените проценти

22:06 | 01.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Инвеститорите понижиха оценките на най-големите технологични компании в света през второто тримесечие, след като централните банкери започнаха да повишават лихвите, за да обуздаят инфлацията.

Големите технологични имена загубиха пазарна капитализация през първото тримесечие, когато руската инвазия в Украйна сви бизнеса им и засили проблемите с веригите на доставките, започнали по време на пандемията. Всичко това изпрати индекса S&P 500 с 5% надолу. Ситуацията се влоши през второто тримесечие, когато Федералният резерв реши да повиши лихвените проценти. S&P 500 потъна с още 16%, а технологичният индекс Nasdaq Composite се понижи с 22%, пише CNBC. 

В четвъртък американските индекси завършиха деня със спадове, а с това беше сложен край на най-слабото първо полугодие за S&P 500 от 1970 г.

Производителят на електромобили Tesla записа най-големия си тримесечен спад от първичното си публично предлагане, след като акциите му потънаха с близо 38%. През тримесечието главният изпълнителен директор на компанията Илон Мъск отправи оферта за придобиването на Twitter за 44 млрд. долара.

Цената на акциите на Amazon спадна с близо 35% - най-големият срив от третото тримесечие на 2001 г. Печалбата на компанията за първото тримесечие не успя да отговори на прогнозите на анализатори, след като растежът на приходите се забави. В началото на юни Amazon каза, че Дейв Кларк, главният изпълнителен директор на бизнеса с потребителски стоки на гиганта, напуска. През септември той ще влезе в ролята на главен изпълнителен директор на стартъпа Flexport, който разработва софтуер за управление на веригите на доставки.

Книжата на Alphabet, компанията майка на Google, приключиха тримесечието с близо 22% спад на стойността. Това е най-лошият им резултат от четвъртото тримесечие на 2008 г. Цената на акциите на Microsoft се сви със 17% - най-голямото понижение от второто тримесечие на 2010 г.

Близо 22% пък е сривът на Apple за второто тримесечие, като това е най-лошото представяне на книжата от четвъртото тримесечие на 2018 г., когато Apple даде слаба прогноза, а пазарът преживя големи разпродажби.

Компанията майка на Facebook – Meta Platforms, се срина с повече от 27% на борсата през тримесечието. Това представяне все пак беше по-добро от спада за първото тримесечие, когато стойността на акциите на гиганта спадна с около 34%. През февруари социалната мрежа обяви, че дневно активните потребители на Facebook за първи път са се понижили на тримесечна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още