IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси записаха най-лошото си тримесечие от началото на пандемията

Банковият сектор отбеляза спад от близо 3%, след като банковият надзирател в еврозоната поиска от кредиторите да преценят рисковете си от рецесия

19:41 | 30.06.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 1,6%, а всички сектори се озоваха на отрицателна територия в четвъртък. Банковият сектор отбеляза спад от 2,8%, след като банковият надзирател в еврозоната поиска от кредиторите да преценят рисковете си от рецесия, предава CNBC.

Бенчмарковият индекс завърши второто тримесечие на годината със спад от 9%, най-големия за тримесечен период от началото на коронавирусната пандемия през 2020 г. От началото на 2022 г. индексът е надолу с 16,6%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се понижи с 1,96% до ниво от 7169,28 пункта. Германският DAX е надолу с 1,69% и завърши деня на ниво от 12 783,77 пункта. Френският CAC 40 отписа 1,8% от стойността си до равнище от 5922,86 пункта.

Шведската компания в областта на отбранителната и аерокосмическа индустрия Saab беше една от най-добре представилите се в индекса. Книжата ѝ поскъпнаха с 4%, след като тя получи поръчка за 7,3 млрд. шведски крони (713,9 млн. долара) за два нейни самолета за ранно предупреждение и контрол GlobalEye Airborne с планирана доставка през 2027 г.

Най-слабо по време на сесията в четвъртък се представи германският енергиен гигант Uniper. Цената на акциите на компанията се понижи с цели 14%, след като тя оттегли прогнозата за финансовите си резултати за 2022 г. заради ограничените газови доставки от „Газпром“.

Компанията съобщи, че е получила само 40% от договорените газови обеми от Газпром от 16 юни насам на фона на войната в Украйна. Тя очаква коригираната ѝ печалба преди лихви и данъци и коригираната нетна печалба за първото полугодие на 2022 г. да бъдат малко под нивата от миналата година.

Спадовете в Европа се случват на фона на мрачните нагласи на световните пазари. Краят на войната в Украйна не се вижда скоро, а инфлационният натиск вероятно ще продължи да се засилва. На фона на очакванията за агресивна борба срещу растящите цени от централните банки с повишаване на лихвите има нарастващи опасения от забавяне на световната икономика.

Публикувани в четвъртък данни в Европа показаха, че инфлацията във Франция през юни се е ускорила с 5,8% на годишна база спрямо 5,2% през май, съобщи френският статистически институт INSEE.

Инвеститорите са под въздействието и на последните развития около срещата на върха на НАТО в Мадрид. Лидерите на алианса поканиха Швеция и Финландия да се присъединят към него, след като Турция оттегли възраженията си за новите страни членки, а организацията потвърди подкрепата си за Украйна и очерта плановете си за обновяване на стратегията си за сдържане и отбрана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
Императорът
преди 1 година
Унипер да се оправя с канадците, които откраднаха турбината на Газпром. Нз колко лошо тримесечие, ама аз продължавам да съм на пляс за шестмесечието...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още