IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Klarna се сбогува с високата си оценка

Компанията набра капитал при значително по-ниска оценка от тази, която достигна в началото на годината

21:40 | 11.07.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Оценката на Klarna Bank се сви до 6,7 млрд. долара при последния кръг на финансиране на компанията – значителен спад за един от най-успешните европейски стартъпи, пише Bloomberg.

Гигантът в областта на услугите от типа „купи сега, плати по-късно“ каза, че е набрал 800 млн. долара от нови и досегашни инвеститори. Новата оценка е значително по-ниска от тази от 45,6 млрд. долара, която достигна през юни 2021 г. 

Някога един от най-високо оценените стартъпи, Klarna обсъждаше оценки от около 60 млрд. долара този февруари. Това беше преди войната в Украйна и повишените лихвени проценти да предизвикат спад на пазара.

Фокусираните в технологиите компании преживяха удар тази година, след като инвеститорите се отдръпнаха от активи, които смятат за рискови и потенциално надценени. Технологични гиганти като SoftBank Group, която подкрепи Klarna миналата година, но сега не се нарежда в списъка с поддръжниците, се оказаха със загуби за милиарди долари.

Главният изпълнителен директор Себастиан Сиемиятковски посочи в серия от туитове, че макар Klarna да не е имунизирана срещу случващото се, сега е времето да се фокусира върху завръщането си към рентабилността. Той намира по-ниската оценка за „необичайна, като се имат предвид всички постигнати неща, колко по-големи, по-добри и по-силни сме сега“.

„Това, което не те убива, те прави по-силен“, коментира той.

Klarna е изложена и на влиянието на потребителските финанси. Тя предлага безлихвени заеми за разпределяне на плащания за покупки на множество вноски, като печели пари, таксувайки търговците на дребно по малко за всяка трансакция, и прибира лихви от по-дългосрочни заеми.

Въпреки че броят на клиентите расте бързо, загубата на Klarna също се увеличава, а бизнесът харчи стотици милиони долари на тримесечие. Компанията отчете оперативна загуба от 2,54 млрд. крони (245 млн. долара) за първото тримесечие. Кредиторът, който е регулиран от шведския орган за финансов надзор, наскоро съкрати персонал в опит да ограничи разходите си.

Досегашните инвеститори, които са се включили и в новия кръг, са Sequoia, Bestseller, Silver Lake и Commonwealth Bank of Australia. Новите инвеститори включват Mubadala Investment Co. и Canada Pension Plan Investment Board.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
Фокусираните в технологиите компании ... демек тая е такава! Щом прави нещо в интернет, следоветелно е технологична компания ... журналистическа логика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още