IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Shopify съкращава 10% от служителите си

Експанзията след пандемията не се е отплатила, разкри лидерът на компанията за онлайн търговия

19:06 | 26.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Канадската компания за онлайн търговия Shopify ще съкрати около 10% от работната си сила, a главният изпълнителен директор Тоби Лутке призна, че решението на компанията да направи бърза експанзия след пандемията от Covid-19 не се е отплатило, пише Bloomberg.

С този ход гигантът ще се раздели с около 1000 работни места от общо 10 хил. в Shopify. Повечето от засегнатите позиции са в звената за подбор, поддръжка и продажби, посочва Лутке в текст, публикуван в уебсайта на компанията.

Цената на акциите на Shopify спадна с близо 16% до 30,66 долара – най-големият спад в рамките на деня от близо три месеца.

„Обзаложихме се, че делът на доларите, които преминават през електронната търговия вместо през физическата търговия на дребно ще нараства постоянно в следващите пет или дори десет години“ заради пандемията, пише Лутке. „Сега е ясно, че този залог не се отплати. Това, което наблюдаваме в момента, е, че миксът се връща приблизително там, където данните преди Covid биха предположили, че ще е на този етап“.

Shopify беше сред най-горещите акции по време на пандемията през 2020 и 2021 г. благодарение на бума на онлайн търговията. Тази година стойността на книжата обаче се срина предвид охлаждането на икономиката и свалянето на мерките, наложени заради Covid-19. От началото на годината цената на акциите на Shopify се е сринала с цели 73%.

Базираната в Отава компания отчете голямо разминаване с очакванията за печалбата за първото тримесечие, а анализаторите свиха прогнозите си за резултатите за второто тримесечие, които ще бъдат обявени в сряда.

Очакванията на анализаторите са за 1,33 млрд. долара за периода, завършил на 30 юни, което е само с 11% повече спрямо първото тримесечие.

На хората, които ще загубят работата си тази седмица, Shopify ще плати обезщетение за поне 16 седмици. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още