IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Shopify очаква забавяне на ръста на приходите си

Цената на акциите на компанията спадна с 6% в резултат на новината

17:03 | 16.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Kawai/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Kawai/Bloomberg

Канадската компания Shopify прогнозира забавяне на темпа на растеж на приходите през първата половина на годината, с което подсказва, че бумът на електронната търговия, който наблюдавахме по време на пандемията, затихва, докато търговците на дребно насочват фокуса си от онлайн към физическите магазини, предава Ройтерс.

Листнатите в Съединените щати акции на компанията понижиха стойността си с 6% преди началото на борсовия ден.

Базираната в Отава Shopify, която помага на търговци да си създават онлайн магазини чрез достъпни през абонамент софтуерни инструменти, беше сред печелившите по време на пандемията, тъй като компаниите бързаха да се прехвърлят онлайн и да се възползват от бума в електронната търговия.

„Вярваме, че предизвиканото от Covid ускоряване на онлайн търговията, което продължи през първата половина на 2021 г. под формата на блокади и правителствени стимули, ще отсъства през 2022 г.“, посочва компанията.

Тя очаква ръста на приходите ѝ за 2022 г. да бъде по-нисък от 57-те процента повишение, записани през 2021 г.

За четвъртото тримесечие, което завърши на 31 декември, приходите са 1,38 млрд. долара спрямо 977,7 млн. долара година по-рано. Анализаторите очакваха 1,33 млрд. долара по данни на Refinitiv.

Брутният обем на стоките е достигнал 54,1 млрд. долара, като се е увеличил с 31%.

На коригирана база Shopify е спечелила по 1,36 долара на акция спрямо очакваните 1,27 долара на акция.

Shopify загуби титлата си на компанията с най-голяма пазарна капитализация в Канада, след като акциите ѝ загубиха повече от една трета от стойността си тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още